Kako niske temperature utiču na mlečnost krava, Verica Lazarević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #578733
  Lazarević Verica
  Učesnik

    

   Značajno opadanje količine mleka počinje na temperaturi ispod -4°C. Istovremeno se povećava sadržaj masti I BMS. Maksimalno povećanje ovih sastojaka kreće se do 1°C. Međutim niske temperature ne deluju na sadržaj laktoze I hlorida.

   Povećanje masnoće mleka pri držanju krava na relativno niskim  temperaturama stoji u vezi sa obrazovanjem toplote u organizmu, odnosno sa prometom materija koji  sa centralnim nervnim sistemom održava postojanu temperature tela. Sniženje temperature vazduha  I jako hlađanje kože zahteva povećanje utroška toplote iz organizma što izaziva pojačanje  niza procesa metabolizma, a posebno obrazovanje masti. Dobro je poznato da kravlje mleko visokoplaninskuh I severnih krajeva odlikuje se visokim sadržajem masti.

   Promene spoljne vlažnosti mnogo su značajnije od promena temperature. Visoka relativna vlažnost u staji (više od 90%) negativno deluje na prinos i sadržaj masti u mleku.

   Preporuka za naše stočare je da I u ovim hladnim danima provetravaju staje  I ne dolazvole da se u stajama stvara visoka relativna vlažnost I nagomilavanje nepoželjnih gasova koji nanose mnogo više štete nego sama niska temperature.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.