Kako negovati i hraniti prasad posle rođenja i odlučivanja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513206
  Petrović Slavica

   Posle prašenja krmača neophodno je prisustvo čoveka. Svako prase treba obrisati čistom i suvom krpom ili gužvom slame i staviti na toplo mesto. Ako se krmača prasi u specijalnim boksovima prasad treba prihvatiti na isti način i stavljati ispod lampe (infra sijalice) radi zagrevanja. Boks treba da je zastrt sa dosta sitne slame i pleve. Kada su prasad osušena stavljaju se pod krmaču da sisaju. Slabiju prasad treba staviti pod prednje sise, jer se smatra da one luče više mleka od zadnjih. U slučaju da kramača nema dovoljno mleka, prasad prihranjivati i kravljim mlekom .
   Prasad se rađaju sa malim zalihama gvožđa u svom organizmu, a mleko krmače je siromašno u gvožđu, pa dolazi do pojave anemije (malokrvnosti).
   Anemija je praćena nizom oboljenja. Za sprečavanje anemije u prva tri dana života, a najkasnije pet dana života, prasadima dati gvožđe u obliku raznih preparata, a najčešće u obliku inekcija. Proizvođač ovu preventivnu meru protiv anemije može sprovesti sam ili uz saradnju i uputstva veterinarskog stručnjaka kako bi sprečio gubitak prasadi.
   Kastracija prasadi može se obaviti desetak dana po rođenju. U prvim danima porast prasadi je veoma intezivan. Tada je jedina hrana, mleko krmače. Međutim, količina mleka posle treće nedelje počinje da se smanjuje, pa je zbog toga potrebno što pre početi prihranjivati prasad smešom koncentrata. Smeša sadrži i određene količine antibiotika zbog sprečavanja gastrointestionalnih poremećaja i postizanja većeg prirasta.
   Prihranjivanje početi deset dana posle prašenja. To vreme se upravo poklapa sa početkom odvajanja krmače od prasadi. Time se postiže da prasad pre naviknu na koncentrat. Koncentrat davati u suvom stanju iz valovića ili hranilica (nikako sa poda!). U početku se daju male količine hrane, da ne bi dugo stajala. Kasnije se količina povećava. Važno je da prasad uvek imaju hranu na raspolaganju.

   dipl. ing. Slavica Petrović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.