Kada i kako treba brati dunju?

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #571847
  Čokojević Sanja
  Učesnik

   Kada i kako treba brati dunju?
   Određivanje vremena berbe dunje zavisi od namene plodova kao i kod ostalih voćnih vrsta.Plodove namenjene konzumiranju treba brati u fiziološkoj zrelosti, a ako planiramo preradu treba ih obrati u punoj zrelosti.Berbom plodova pre fiziološke zrelosti nastaju veliki gubici (do 1% dnevno), kvalitet je slabiji, plodovi se ne mogu dugo čuvati, a ako se čuvaju znatno je veći kalo -gubitak mase. Kada kasno uberemo plodove može doći do njihovog prekomernog opadanja i pojave fizioloških bolesti. Kasno ubrani plodovi imaju manju skladišnu posobnost što prouzrokuje uvećanje gubitaka pri čuvanju. Zbog toga pri kasnijoj berbi plodove treba što kraće čuvati i brže preraditi.Vreme berbe plodova dunje se u praksi određuje uglavnom po: boji pokožice, lakoći odvajanja plodova od grane, boji semenjače semenke,lakoći skidanja malja i primenom refraktometra- određujemo sadržaj šećera u soku dunje. Vranjska i leskovačka dunja ,koje su najzastupljenije , se beru na oko 160 do 170 dana od vremena punog cvetanja. Berba se obavlja tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene na gore. U berbi treba paziti da se ne lome grančice koje nose plodove, jer se na njima formiraju rodni pupoljci za narednu godinu.
   Dunja za upotrebu u svežem stanju treba da se pakuje u drvene gajbe u kojima su plodovi poređani u jednom sloju.Dunje namenjene industrijskoj preradi beru se u boks palete ili u plastične jabučare a transportuju se u rasutom stanju.

   Kao kod jabuke i kruške i kod dunje se lako javljaju mehanička oštećenja na kojima veoma brzo potamni i oksidiše, te je neophodno poznavanje  fizioloških oboljenja na plodovima i mera koje treba sprovesti u voćnjaku kako bi se oboljenja izbegla.

   Sanja Čokojević ,dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.