JONATAN – Sorta kojoj oplemenjivači teže

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524934
  Janković Zoran
  Učesnik

   Jonatan, američka sorta jabuke, nastala kao spontani sejanac sorte Esopus Spitzenberg oko 1800.godine u Kingstonu, savezna država Njujork. Sorta vrhunskog kvaliteta kojoj „oplemenjivači teže“ je do sredine prošlog veka bila rasprostranjena u celom svetu, a i danas živi kroz mnoge sorte u čijem stvaranju je učestvovala kao jedan od roditelja.
   Jonatan je diploidna, umereno bujna sorta širokog ugla grananja. Osnovne grane su dobro obrasle grančicama nižeg reda, koje su tanke i vite zbog čega se lako povijaju pod teretom roda. Fertilna sorta i veoma dobar oprašivač za sorte svog vremena cvetanja. Cvetanje je srednje kasno, tako da ne spada u sorte koje lako stradaju od prolećnih mrazeva. Rano prorodi i obilno i redovno rađa. Pokazuje visoku osetljivost na prouzorkovača pepelnice (Podosphaera leucotricha)
   Plodovi Jonatana su ujednačeni, srednje krupni, a u povoljnim uslovima gajenja i krupni. U nepovoljnim uslovima gajenja plod može ostati sitan. Oblik ploda je okruglasto-konusan, pravilan, ponekad blago rebrast. Pokožica ploda je tanka, sjajna i glatka zelenkasto-zlatne osnovne boje prekrivena jarkim crvenilom skoro po celom plodu. Na nekim plodovima se pojavljuju male, nepravilne, rđaste šare. Meso ploda je bledo žućkasto, mestimično rumeno, naročito ispod pokožice, čvrsto i sočno, slatko-nakiselo, osvežavajuće, vrlo ukusno i aromatično. Za dobar kvalitet ploda Jonatan traži plodna, duboka, rastresita i dovoljno vlažna zemljišta.
   Transportabilnost i trajašnost plodova je veoma dobra, ali se tokom čuvanja javlja problem pojave takozvanih jonatanovih pega, koje su posebno izražene kod kasnije ubranih plodova.
   Jonatan su vremenom istisnule sorte boljih proizvodnih karakteristika, koje su odgovarale novim zahtevima potrošača uvek spremnih za isprobavanje novog i drugačijeg. Stabilnost prinosa, krupniji plod, bolja obojenost, otpornost prema bolestima i duže čuvanje u skladištima su kategorije u kojima Jonatan nije mogao da parira. Savremeni potrošač se opredelio za formu zanemarujući suštinu, a to je visok kvalitet mesa ploda.
   Tržište je zaboravilo na Jonatan. Ljubitelji su uskraćeni su za izvanredan ukus i aromu, a generacije su stasale neupoznavši njegov izvanredni kvalitet. Jonatan bi trebalo oživeti i vratiti u proizvodnju kao eksluzivnu sortu namenjenu sladokuscima.
   Savremena tehnološka rešenja u voćarstvu mogu doprineti da se poboljšaju njegove proizvodne karakteristike: pravilnim izborom podloge i sistema uzgoja i rezidbe, balansirana ishrana, snabdevenost vodom kroz sisteme za navodnjavanje. Upotreba savremenih programa za rano otkrivanje bolesti i štetočina, kao i preparata sa efikasnom formulacijom mogu omogućiti dobijanje zdravih i kvalitetnih plodova. Savremenim metodama određivanja optimalnog vremena berbe i obezbeđivanjem specifičnih uslova u hladnjačama za čuvanje plodova Jonatan bi mogao da se ponovo nađe u proizvodnji i na tržištu.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.