Jonagold

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Svetozarević Goran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #579504
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      <p align=”JUSTIFY”></p>
      <p align=”JUSTIFY”><span style=”color: #383838;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: medium;”><span style=”color: #212529;”>Jabuka Jonagold vodi poreklo iz Amerike, otporna je na mraz i umereno otporna na pepelnicu i čađavu krastavost. Srednje je krupna do krupna, loptasto izduženog oblika, mase 150 do 300 grama. Sazreva sredinom septembra, pokožica je tada zelenožute boje koja stajanjem prelazi u žutu, dok je osunčana strana prugastocrvena. Meso ploda je slatkonakiselo, aromatično, čvrsto, žućkaste boje. Cveta srednje rano, triploidna je sorta tako da trebaju biti u zasadu bar dva oprašivača radi boljeg oprašivanja. Kruna jonagolda je sa širokim uglom granjanja, bujna, tako da se preporučuju slabobujne podloge M27 i M29. U skladištu može se čuvati do aprila, karakteristična je delimična pojava gorkih pega.</span></span></span></span></p>

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.