- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec, 1 nedelja ranije by Ilić Nenad.
-
AutorČlanci
-
27.10.2023 u 09:49 #574770
Ilić Nenad
UčesnikNa području borskog okruga zasadi koštičavog voća (šljiva, trešnja, breskva i nektarina) se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u fazama razvoja od faze početak obezbojavanja lišća do faze 50% lišća je žuto i opalo (BBCH 92-95).
Poljoprivrednim proizvođačima koštičavih voćnih vrsta se preporučuje da sprovedu hemijski tretman preparatima na bazi bakra kada opadne oko dve trećine lisne mase.
Ovim tretmanom se vrši dezinfekcija stabala i smanjuje se infektivni potencijal patogena prouzrokovača biljnih bolesti u narednoj godini poput: sušenje cvetova, grančica i mrke truleži plodova (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavost lišća breskve (Taphrina deformans), rogač šljive (Taphrina pruni), pegavost lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) kao i prouzrokovača bakterioznih oboljenja i dr.
Preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata:
Bakarni oksihlorid 50 (a.m. Cu iz bakar-oksihlorida) u koncentraciji 0,75% (šljiva, breskva,trešnja) ili
Grifon (a.m. Cu iz bakar-oksihlorida + bakar-hidroksid) u količini 4 l/ha (šljiva, breskva, trešnja) ili
Cuproxat (a.m. Cu iz bakar-sulfata) u koncentraciji 0,25-0,35% (šljiva, breskva, trešnja) ili
Everest (a.m. Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 0,6-0,8% (šljiva i breskva) ili
Kocide 2000 (a.m. Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 0,25-0,35% ( breskva)ili
Funguran OH (a.m. Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 0,2-0,3% (breskva).
Hemijski tretman treba sprovesti po suvom i mirnom vremenu, kada je temperatura vazduha iznad 7°C, uz utrošak dovoljne količine vode (kupanje stabla) kako bi se pokrila celokupna površina krošnje i stabla.
Takođe, preporuka je da se pre hemijskog tretmana sprovedu i mehaničke mere koje podrazumevaju uklanjanje mumificiranih plodova i orezivanje i uklanjanje obolelih grana.
Prilozi:
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.