Izbor sorte leske

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513039
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   Pre izbora sorti leske treba znati niz specifičnosti ove voćne vrste koje se pre svega ogledaju u različitom vremenu sazrevanja muškog i ženskog gametofita kod jedne sorte. Muški cvetovi su skupljeni u rese i najčešće izduživanje resa i stvaranje polena se desava pre pojave crvenih žigova tučka. Pored neujednačenog sazrevanja gametofita kod leske je utvrđen i gen autosterilniosti tako da je za uspešnu i rentabilnu proizvodnju leske potrebno obezbediti bar tri sorte koje se međusobno dobro oprašuju.
   Istarski dugi – vodeća sorta leske u Srbiji. Ima razvijen omotač iz koga teško ispadaju plodovi.
   Cveta rano. Dobri oprašivači za Istarski dugi su: Tonda Gentille Romana i Daviana.
   Kosford- cveta relativno kasno. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Lambert crveni, Enis, Purpurea maxima i Contorta.
   Halški džin – cveta relativno kasno. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Lambert crveni, Enis, Purpurea maxima, Kosford i Contorta.
   Lunga di Spagna – Cveta dosta kasno. Odlikuje se velikim omotačem iz koga plodovi teško ispadaju pa se ne trese već bere. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Halški džin, Enis, Kosford.
   Lambert crvenolisni – koristi se i kao dekorativna i u proizvodnim zasadima leske. Dobar je oprašivač. Ima dobro razvijen omotač ploda. Cveta kasno. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Enis, Purpurea maxima, Kosford, Contorta i Halški džin.
   Contorta – leska uvijenih koja se koristi kao ukrasna i kao dobar oprašivač. Cveta vrlo kasno. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Lambert crveni, Enis, Halški džin, Kosford
   Daviana -Američka sorta. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Halški džin, Enis, Purpurea maxima, i Contorta. Sorte Daviana i Kosford se ne oplođuju.
   Enis – omotač je slabo razvijen pa se lako trese. Kasno cveta. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Lambert crveni,Purpurea maxima, Halški džin i Contorta.
   Barcelona – Španska sorta sa veoma malim omotačem tako da se lako trese. Cveta relativno rano. Oprašuju je dobro Daviana, Rojal i Mortarela.
   Tonda Gentille Romana – rodna je sorta sa malim omotačem iz koga plod lako ispada. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Daviana, Nočione, Kosford.
   Tonda Gentile delle Langhe – Dobri oprašivači za ovu sortu su: Halški džin i Kosford .
   Tonda di Giffoni – ima razvijen omotač. Resa rano. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Nočione, Tonda bianca, Barcelona i dr.

   Dipl.ing. Đorđe Sovilj

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.