Izbor sadnog materijala u proizvodnji krompira – Ljubodrag Pantelić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512603
  Pantelić Ljubodrag
  Učesnik

   Od najvećeg značaja za rentabilnu proizvodnju krompira je izbor zdravog sadnog materijala.
   Za proizvodnju ranog krompira treba koristiti sorte sa kratkom vegetacijom, koje rano zameću i brzo nalivaju krtole.
   Visok i stabilan prinos možemo očekivati od sorte koje formiraju 12 – 15 po biljci. Izbeći sušan period u proizvodnji moguće je korišćenjem za sadnju naklijalih krtola(ranih i srednje ranih sorti), od kojih se može očekivati dobar prinos i krupnoća u periodu 50 – 70 dana posle nicanja.
   Naklijavanje krtola treba početi mesec dana pre sadnje u tamnoj i vlažnoj prostoriji. Za dobro razvijenu klicu potrebno je sedam do deset nedelja. Dugo naklijavanje nije poželjno iz razloga dehidratacije krtole, te i ožiljavanja u gajbi.
   U prvoj i drugoj sedmici naklijavanja temperatura vazduha treba da je oko 18°C, u drugoj i trećoj sedmici temperaturu treba spustiti na oko 15°C, a u poslednjoj sedmici na oko 12°C. Osvetljenost prostorije treba povećati od momenta aktiviranja klice kako bi ista što bolje očvrsnula.
   Krtole sa nepravilno razvijenim i ništavim klicama treba odbaciti, iste ne saditi.
   Proizvođači krompira moraju razdvojiti termin semenski krompir od „sitan“ krompir, jer krtole dobrog zdravstvenog stanja su bezbedne i sigurne za proizvodnju, bez obzira na njihovu krupnoću.
   Optimalna veličina krtola je 40 – 55 mm, jer daje optimalan broj stabala, 20 – 25 po kvadratnom metru, a jedna glavna stabljika daje 2 – 4 krtole.

   Stone krtole će dati manji broj stabljika, manji broj krupnih krtola i slabiju pokrivnost zemljišta. Da bi se izbegli ti nedostaci stonih krtola preporučuje se gušća sadnja u odnosu na uobičajenu kalibražu.

   Ljubodrag Pantelić, dipl.ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.