Izbor sadnica za podizanje višegodišnjih zasada

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514554
  Kostić-Đorđević Mimica
  Učesnik

   Voćke se mogu saditi za vreme mirovanja voćaka, pa sve do kretanja vegetacije.
   Kompletan uspeh proizvodnje voća zavisiće ode izbora sadnica. Zato je od velike važnosti da se prilikom izbora sadnica obrati pažnja na sledeće činioce:
   – razvijenost korena
   – identitet sorte
   – starost
   – zdravstveno stanje
   – mehanička oštećenja
   Pri podizanju voćnjaka preporučljivo je koristiti sadnice prve klase sa dobro razvijenim korenovim sistemom. Korenov sistem poželjno je da je snažan, dobro razvijen ( žiličast) koji nije isušen i oštećen prilikom vađenja. Što je korenov sistem duži i bolje razvijeniji primanje i razvoj sadnice biće bolji. Sadnice koje imaju slabije razvijen korenov sistem imaju slabiji procenat primanja i zaostaju u porastu. U novije vreme koristi se mehanizovano vađenje sadnica kod kojeg dolazi do očuvanja sitnijih obrastajućih žilica koje su najvažnije za prijem i
   razvijanje sadnica. Ovo je vrlo važna činjenica iz razloga pripreme pred sadnju gde se skraćuju predugačke na 15-20 cm i odstranjuju povređene , polomljene i sasušene žile do zdravog dela. Vrlo je korisno pre sadnje potapanje u kašu sveže goveđe balege, ilovače i vode, fitohormonalne rastvore i suspenzije bakteriskog đubriva.
   Identitet sorte mora biti apsolutno tačan, a takođe je važan identitet podloge jer od njega zavise razvijanje, rast i rodnost.
   Za podizanje zasada u praksi se upotrebljavaju okulanti, jednogodišnje i dvogodišnje sadnice.
   Preporučljivo je da ispunjavaju sledeće uslove :
   Okulanti da poseduju tri skeletne žile sa najmanjom dužinom od 10cm. Dužina nadzemnog dela najmanje 30cm.
   Jednogodišnje voćne sadnice koje su dobro zadrvenele moraju imati korenov sistem sa najmanje pet skeletnih žila dužine 20cm. Visina nadzemnog dela sadnica jabuke, kruške, dunje, kajsije i trešnje mora da je 1m, dok kod ostalih voćnih vrsta ona se kreće od 40cm kod oraha do najmanje 70cm kod breskve, višnje, leske. Od izuzetne je važnosti postojanje prevremenih grančica jer one omogućuju vrlo brzo stupanje na rod posebno kod jabučastog voća.
   Kod dvogodišnjih sadnica korenov sistem sa najmanje četiri skeletne žile sa dužinom žila najmanje 20cm. Prečnik sadnica ispod prve ramene grane treba da je najmanje 12mm. Zdravstveno stanje sadnica treba da je ispravno, bez bolesti, štetočina i mehaničkih oštećenja.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.