Izbor kalem grančica u voćarstvu

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Tanasković Branko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579602
  Tanasković Branko
  Učesnik

    

   Калем гранчице за засаде воћака узимају се из сортиментских засада, који су саставни део расадника, чија је вредност врло велика, нарочито због загарантованог идентитета сорте, као и смањења трошкова производње садница, јер се значајно смањују трошкови набавке садница.

   Такође, смањују се трошкови око набавке калем-гранчица. Ове воћке нису намењене већем плодоношењу, па се примењује посебна њихова резидба, да би дале што више гранчица.Веома је важно да калем-гранчице морају одговарати сорти, да не би касније настали тешко решиви проблеми. У воћарству постоји приоритетно правило које указује да- за калемљење не би требало узимати гранчицу са воћке чије плодове ниси видео и окусио. Употребљавају се само једногодишње гранчице.

   Време када би требало одсецати гранчице зависи од начина калемљења. За окулирање на спавајући пупољак гранчице се одсецају непосредно пред калемљење . Приликом овог избора уклањају се лиске, а петељке остају. Краткотрајно се чувају у влажној крпи и у хладовини. За остале начине калемљења калем гранчице се одсецају у периоду биолошког мировања. То је календарски период најкасније до половине јануара.

   Након узимања са стабала, калем-гранчице се до употребе чувају како би одржале свежину. Овакве гранчице морају бити у свежем стању, али би требало пазити да им се пупољци не развију. Зато би их требало утрапити у влажан песак и чувати при температури од око 3 степена С.

   Калем гранчице могу се транспортовати и на већу удаљеност. У овом случају одабране калем-гранчице требало би заронити у растопљени технички парафин, затим увити у филтер папир, мало навлажен, и ставити у кесу од полиетилена. На овакав начин могу спремљене гранчице у путу да издрже 8-10 дана, уз сачувану свежину.

   Посебно за калемљење ораха, калем-гранчице требало би да буду довољно развијене. То се постиже посебном припремом матичних стабала. Матична стабла се редовно орезују, и то кратко, да се добије велики број избојака, који ће се употребити за калем гранчице. Развијени леторасти који ће се употребити за калем гранчице немају зачетке мушких цветова, а у томе је и значајан успех калемљења.Самим тим врло је корисно, а некада и неопходно да расадници поседују и матичњаке вегетативних подлога, као делове расадника, у коме се производе подлоге на неки од вегетативних начина.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.