Ishrana Teladi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524819
  Hrkalović Dane
  Učesnik

   Најосетљивијих фаза у исхрани крава је одгој и исхрана телади. Новорођено теле иако отељено са четворо коморним желуцем, у почетку се понаша као моногастрична животиња. Овакво стање се мења са узрастом телета, при чему основну функцију варења и промета хране обавља сириште. Посебан значај има прво млеко краве тзв. колострум, за успостављнаје почетних функција варења и снабдевања веома битним заштитним материјама (имуноглобулинима).
   Колострум представља изузетно важну храну у животу телета, јер обезбеђује и чишћење дигестивног тракта. Ово је јако важно у току прве недеље живота, а затим се прелази постепено на збирно млеко или замену за млеко. Дневна количина млека варира и при форсираној исхрани може да достигне и до 12 кг/дан. Међутим када су женска грла у питању количина млека или течне замене за млеко органичава се на 6кг/дан, или ограничити на 10 % ТМ. Количина концентрата коју телад конзумирају је у обрнутој сразмери у односу на конзумирање млека. Код телади за производњу меса конзумирање може да иде и до 18 % ТМ.
   Исхрана телади течном храном се ограничава на првих 60 дана живота телета. Почетна смеша концентрата је са 18-20 % протеина а затим смеша за пораст са 14-16 % протеина, с тим што је условљено количином и саставом течног дела оброка и квалитетом сена. Уштеда у млеку се може постићи једнократним напајањем телади почев од 28-30 дана. Смањење утрошка течне хране се може постићи када почну да конзумирају 400-500 гр концентрата. Сматра се да до заостајања у порасту код црно-беле расе неће доћи уколико прорасти у прва два месеца живота не буду нижи од 450 гр, када је претежно исхрана течном храном.
   Свеже млеко, пуномасно и колострум у исхрани теали се користи само првих седам дана по рођењу а после тога се користе различите замене за млеко. Телад лошије искоришћавају биљна уља, у односу на животињску маст. У састав земене за млеко обавезно се укључује виутаминско-минерални премикс, често вештачка арома, кокцидиостатик, и др. При коришћењу замене за млеко у исхрани телади, оне обично садрже 10-12 % мање енергије у поређењу са пуномасним млеком.
   Од друге недеље живота теладима се даје по вољи квалитетна и укусна почетна смеша концентрата. Са узрастом од 4 месеца може се прећи на једноставнији концентарт, који се усклађује са садржајем протеина и целулозе у сену. Боље је ако је концентрат пелетиран због растура и конзумирања. Кабаста храна се уводи у оброк већ у првој недељи живота таледи, које мора бити одличног квалитета. Она се даје теладима по вољи док се концентрат ограничава у зависности од узраста, планираног прираста, дужине исхране течном храном, врсте и обима конзумирања кабасте хране
   Дане Хркаловић, дипл.инж.[right]

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.