Ishrana priplodnih junica

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #586260
  Dejan Obadović
  Učesnik

   Исхрана приплодних јуница
   Услови држања јуница,а пре свега исхрана мора бити усмерена на одгајање здравих,висококвалитетних јуница,са високом потенцијалом за производњу млека,уз прихватљиве трошкове за газдинство.
   Интензивност исхране јуница и висина оствареног дневног прираста директно утиче на профитабилност производње,омогућујући увођење јуница у приплод,тељење и лактацију у ранијем узрасту,скраћујући на тај начин период одгајивања јуница.Са друге стране,преобилна исхрана јуница може утицати до претераног нагомилавања масти у вимену и негативно утиче на развој жлезданог епителијалног ткива вимена.
   Циљеви које желимо постићи су :
    Достизање полне зрелости пре 12 месеци старости
    Прво осемењавање са 13-14 месеци
    Прво тељење са 22-24 месеца
    Одговарајући дневни прираст

   Телесна маса у време првог осемењавања треба да буде 55% од максималне телесне масе животиње (око 350 кг. код Холштајна).Телесна маса у време првог тељења треба да буде 85-90% од максималне телесне масе (600-620 кг. код Холштајна).

   Исхрана у првој години живота треба да буде таква да не дође до товљења грла како се то не би негативно одразило на развој млечне жлезде. Шта ће се од хранива користити зависи од годишњег доба као и количине и квалитета кабастих хранива.Уколико кабастих хранива има довољно и да су доброг квалитета могу се давати по вољи а концентрате ограничити.Када се користи зелена маса,сено и силажа може се користи и прекрупа зрневља житарица са додатком премикса витамина и минерала .
   Оброк за јунице са навршена 4. месеца живота састоји се од 3-4 кг сена и мање количине зелене хране и силаже (до 8 кг.) и око 2 кг концентрата по грлу дневно.Касније се зелена храна и силажа повећава на око 12 кг а концентрат смањује на 1-1,5 кг дневно.У периоду од 9-12 месеци сено се може још смањити ( на 1-1,5 кг),зелена храна или силажа повећати на 13-15 кг , а концентрат потпуно изоставити или давати од око 1 кг / дан.
   Након навршене једне године у исхрани јуница концентрат се може искључити и да се исхрана базира искључиво на квалитетној кабастој храни где би се она давала по вољи и на тај начин обезбедила дневни прираст од 600-750 грама.
   Уколико кабаста храна није квалитетна или је нема у довољним количина у оброк се може увести и концентрована храна и то до 2 кг/дан.У том периоду уз конзумирање мањих количина концентрата јунице могу да поједу и око 18-20 кг силаже и 1-3 кг сена.
   Како би оплодња била успешна неопходно је побољшати исхрану 3-4 недеље пред оплодњу и 2-3 недеље након оплодње.Тиме се јаче испољава еструс и генерално су бољи резултати оплодње.
   Након петог месеца стеоности расту потребе због интензивног развоја плода а нарочито 2-3 месеца пред тељење и треба у том периоду извршити нормирање оброка.
   При крају бременитости количина сена се повећава а количина сочне хране смањује. Количина концентрата се на 2-3 дана пред тељење смањује на 1-2 кг или се потпуно укида зависно од брзине наливања и општег стања вимена јуница.
   На приближно 24 часа пред тељење јуницама се даје само мања количина сена како би се смањила попуњеност органа за варење и тако олакшало само тељење.Вода треба да буде стално на располагању.После тељења даје се топао напитак воде и мекиња а затим мања количина сена.
   Наредних дана ,уколико је тељење прошло без проблема и стање вимена да је задовољавајуће постепено се повећава количина сена ,сочне хране и концентрата до потпуне нормализације исхране.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.