Ishrana priplodnih jarčeva – Kosovka Jakšić

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Jakšić Kosovka.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512747
  Jakšić Kosovka
  Učesnik

   Ishrana priplodnih jarčeva se razlikuje u toku sezone pripusta i ostalom delu godine. U sezoni pripusta treba značajno smanjiti količinu kabaste hrane, a količinu koncentrata ograničiti na 0,3 – 0,6kg na dan. Veće količine koncentrata se mogu davati jedino kada je sezona pripusta kratka i intenzivna. Koncentrate trba uvoditi postepeno jedan mesec pre početka sezone pripusta.
   U preostalom delu godine ishranu jarčeva trba prilagoditi održavanju telesne mase ili popravljanju kondicije. U ovom periodu kabasta hraniva mogu predsatvljati jedinu hranu. Konzumiranje kabaste hrane može varirati od 13 – 16gr na kilogram telesne mase. Ako je kvalitet kabastih hraniva loš u tom slučaju treba obezbediti i dopunsku hranu. Međutim, konzumiranje može biti ograničeno kada je visok kvalitet kabaste hrane.
   Potrebne su dopunske količine mineralnih materija i vitamina, a naročito soli, ali su potrebe u kalcijumu (4- 6,5g/dan) i fosfora (3 – 3,5g/dan) manje za jarčeve nego za koze u laktaciji. Konzumiranje suvišnih količina fosfora i magnezijuma može izazvati pojavu urinarnih kamenova.

   Dipl.ing polj Kosovka Jakšić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.