Ishrana ovaca

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 meseci ranije by Petrović Duška.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #579628
    Petrović Duška
    Učesnik

      Ishrana ovaca je najvažniji paragenetski faktor uspešnosti ovčarske proizvodnje.Pravilna ishrana ovaca utiče na nivo proizvodnje,ali i na smanjenje utroška  hrane po jedinici proizvoda,što u konačnom vodi ka većoj produktivnosti i održivosti farme.Ovce daju vrlo značajne i kvalitetne proizvode u skromnim uslovima ishrane i gajenja.

      Ovce mogu sve svoje potrebe da zadovolje pašom,dok se koncentrovanim hranivima hrane samo neke kategorije i to u uslovima intenzivne proizvodnje.Iskorišćavanje hrane kod ovaca u najvećoj meri zavisi od mikroorganizama koji žive u preželucima.Kao pripradnici preživara,ovce imaju složen želudac,sastavljen od četri dela;burag,mrežavac,listavac i pravi želudac.Prva tri dela kao preželuci ne proizvode želudačne sokove i fermente za varenje hrane.Tu funkciju ima samo pravi želudac u kome i započinje proces varenja hrane.

      U buragu čija zapremina kod ovce iznosi 10-12 litara,nalazi se ogromna količina bakterija i prostijih oblika infuzorija,koji imaju veliki uticaj na procese razlaganja hrane.Osnovnu hranu za ovce čine voluminozna hraniva pre svega paša.Ovce ne mogu uspešno da koriste grubu hranu kao goveda ali su zato kada je u pitanju iskorišćavanje sitnije grube hrane daleko efikasnije.

      Ishrana ovaca i njena organizacija moraju biti prilagođene proizvodnom ciklusu.Osnovne faze proizvodnog ciklusa na koje je potrebno obratiti posebnu pažnju su:priprema za oplodnju,bremenitost i laktacija.Iz ugla ishrane,potrebe ovaca su najniže u periodu pauze i na početku bremenitosti a najviše na kraju bremenitosti i tokom laktacije.

      Ishrana ovaca u proizvodnom ciklusu je jedan od najvažnijih činilaca uspeha u ovčarstvu,a posebno pri intezivnom sistemu gajenja gde se jagnjenje odvija svakih osam meseci.

      Nepravilna ishrana ne samo što neće omogućiti uspeh u proizvodnji,već može otvoriti vrata raznim bolestima,što se posebno odnosi na produktivnije rase ovaca.Normiranom ishranom ovaca u proizvodnom ciklusu,odnosno u vreme oplodnje,visoke bremenitosti,a naručito laktaciji moguće je bitno intezivirati ovčarsku proizvodnju,povećati prinos mesa,mleka i vune i znatno poboljšati reproduktivnu sposobnost.

      Samo integralnim pristupom ishrani i nezi ovaca na jednoj farmi ili gazdinstvu,moguće je ostvarivati pozitivne rezultate.

      Ishranu treba planirati dugoročno i čitavu organizaciju prilagoditi projektovanom sistemu proizvodnje.

      Savetodavacza stočarstvo Petrović Duška

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.