Ishrana krava u zimskom periodu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #577675
  Nerandžić Ljiljana
  Učesnik

   Исхрана крава у зимском периоду

   У зимском периоду  основно храниво за краве је силажа од комплетне кукурузне

   биљке, а луцеркино сено служи као допуна кабастој исхрани.Количина сена зависи од временских прилика које могу бити пресудне за обезбеђивање већих количина сена у исхрани.

   Производња млека у зимском периоду зависи од односа силаже и сена и тај однос би требао да буде 50 прама 50 и у том случају је обезбеђена хранљива  вредност и добар укус хране..У годинама када су неповољне временске прилике није лако обезбедити квалитетну силажу, поготову када је сушна година и када може доћи до тога да буде мање клипова у односу на укупну масу биљке. У таквим условима силирање треба обавити у фази млечног  зрења биљке. У овој фази биљка садржи мање шећера а више скроба и даје сувише киселу силажу, коју стока нерадо једе.Оштар мирис силаже сведочи о присуству веће количине сирћетне киселине, а неугодан мирис говори о присуству веће количине бутерне киселине.Добра силажа садржи око2% млечне киселине и 03-0,5% сирћетне киселине са траговима бутерне киселине.

   Избалансирана и укусна храна,која задовољава потребе крава,значајно утиче на успешну производњу млека у зимском периоду , а уједно утиче и на превентиву од болести и на добру кондицију крава.

    

   ПССС Краљево

   Љиљана Неранџић

    

    

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.