Ishrana krava u periodu između dva teljenja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #577957
  Ranđelović Dejan
  Učesnik

   Ishrana krava u periodu između dva teljenja

   Proizvodni ciklus je period između dva teljenja kod krava. Bilo bi idealno da je vreme između dva teljenja 12 meseci. Međutim, uticaj različitih negativnih faktora, kao što je nedovoljna i nepravilna ishrana, neodgovarajući uslovi držanja kao i različita oboljenja krava, dužina proizvodnog ciklusa često bude preko godinu dana, što sa ekonomskog gledišta nije dobro.

   Tokom jednog proizvodnog ciklusa krava prolazi kroz nekoliko perioda i to: period rane laktacije, sredine laktacije, kraj laktacije i period zasušenosti. Naime svaki od ovih perioda karakteriše određeno fiziološko stanje organizma i različite potrebe u hranljivim materijama. Period rane laktacije karakteriše maksimalna proizvodnja mleka, sredina laktacije je period održavanja nivoa proizvodnje mleka, dok kraj laktacije karakteriše opadanje mlečnosti. Period zasušenosti je period odmora mlečne žlezde i treba trajati najmanje 45-60 dana pred teljenje.

   Preporučuje se da pravilnom isbalansiranom ishranom u različitim fazama proizvodnog ciklusa može se maksimalno iskoristiti genetski potencijal krava za proizvodnju mleka. Treba napomenuti da potrebe krava u hranljivim materijama i energijise znatno razlikuju po fazama laktacije.

   Savetodavac za stočarstvo

   PSSS Leskovac

   mr Dejan Ranđelović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.