Ishrana jagnjadi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #584046
  Dejan Obadović
  Učesnik

   Исхрана јагњади без мајке (сирочади)

   У пракси нису ретки примери да након рођења јагњад остану без мајке ради угинућа,болести вимена и сл.Таква јагњад морају добити колострум у одређеној количини и то од оваца које су се ојагњиле у приближно исто време или од краве уколико је то могуће.

   Дешава се да нека овца ојагњи мртво јагње или дође до угинућа одмах након рођења препорука је да се таква овца измузе , а колострум замрзне.Такав колострум користи се за исхрану јагњади која су остала без мајке тако што се загреје до температуре од 38 °Ц и врши се напајање.

   Ако се користи краље млеко не преопручује се употреба разблаженог или обраног млека јер је овчије млеко богатије у садржају масти и суве материје. Додавање допунског витамина А (орално или инекционо) даје одличне резултате  и утиче на виталност јагњади.

   U почетку јагњад треба хранити чешће са мањим количинама млека до максимално 50 грама по напајању  и то на сваких 2-3 сата од ујутро до увече.Након тога неопходно је повећавати количину млека по једном храњењу а смањивати број напајања.После две недеље довољно је јагњад хранити 3-4 пута у току дана.Приликом напајања у тим првим данима опрема која се користи посуде и цуцле морају бити стерилисане и чисте.

   Са употребом смеша концентрата треба почети већ у старости од 7 дана након тога јагњад почињу са узимањем допунске хране,како би остварило бржи прираст и развој органа за варење.

   Хранилице за јагњад морају бити апсолутно чисте.

   Ако се користе замене млека најбољи резултати се постижу са заменама које садрже 25-30 % масти ,20-25 % протеина из млека у праху а количина лактозе да не прелази 30-35 %.

   Када се јагњад привикну на исхрану са стартер смешама ,тада се може прећи на исхрану са гровер смешама.

   У периоду од 3-8 недеља карактеристичан је брз пораст јагњади и тада би они требало да поједу око 200 грама концентрата са 16 % протеина и сена око 100-150 грама.

   У периоду од 8-12 недеља дневна конзумација износи 500-800 грама концентрата са 14% протеина и 400. грама сена.

    

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.