Ishrana i mikotoksini

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522461
    Petkanić Zorica
    Učesnik

      Ishrana i mikotoksini

      Simptomi nutritivnih disbalansa, koji se često javljaju, veoma su slični simptomima mikotoksikoza. Zato se poslednjih godina intenzivno izučava veza izmedu nutritivnih disbalansa i mikotoksikoza. Dobro je poznato da deficit proteina potencira štetne efekte koje izazivaju mikotoksini, posebno kod živine i svinja, odnosno visokoproizvodnih životinja čiji je metabolizam veoma intenzivan. U serumu životinja hranjenih hranom kontaminiranom mikotoksinima uočavaju se niže koncentracije amino kiselina. Poremećaj metabolizma lipida, odnosno akumulacija lipida u jetri, predstavlja uobičajen nalaz kod većeg broja mikotoksikoza. Mikotoksini, u kolidnama Jtnatno nizim od onih koji izazivaju depresiju rasta, remete normalan metablizam lipida, a pre svega njihov transport iz jetre. Zbog toga je poremećaj metabolizma lipida sigurno rani znak, ako ne i primaran efekat mikotoksina. Poznato je da pojedini mikotoksini interferiraju sa metabolizmom vitamina B kompleksa, dok optimalne i/ili povecane količine holina, inozitola, vitamina B12 i K imaju protektivne efekte na životinje koje konzumiraju hranu kontaminiranu mikotoksinima. U slučaju trovanja mikotoksinima, zapaženo je da je sadržaj vitamin A u jetri smanjen, a pojedini mikotoksini mogu da blokiraju i resorpciju i transport vitamina A.

      Štetni efekti mikotoksina

      Mikotoksini su podjednako toksični i za životinje i za ljude pa su i klinički znaci trovanja slični. Morbiditet i mortalitet se kreću u širokim granicama, a često se mogu utvrditi jedino poremećaji u proizvodnim rezultatima bez naročito povišenog mortaliteta. S obzirom da su simptomi mikotoksikoza slični simptomima nekih čestih infektivnih bolesti treba biti oprezan pri postavljanju dijagnoze. Trovanje mikotoksinima karakteriše niži prirast uz povećanu konverziju hrane, a stepen poremećaja proizvodnih rezultata srazmeran je i dužini unetog mikotoksina i dužini ekpozicije. Otkrivanje prisustva rezidua mikotoksina u mesu, mleku, organima i jajima životinja ima neprocenjivi značaj kada je u pitanju zdravlje ljudi, jer se njihovom detekcijom i isključenjem takvih namirnica iz upotrebe mogu sprečiti fatalne posledice po zdravlje ljudi.

      Zorica Petkanić PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.