IPARD – odobravanje projekta, kontrola sredstava, ugovorne obaveze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514549
  Nešić Bojana
  Učesnik
   Posle dostavljanja sve potrebne dokumentacije potencijalni korisnik ulazi u protokol koji se označava kao proces odobravanja projekta. Odobravanje projekata vrši IPARD agencija.

   Tek nakon odobravanja projekta, korisnik sredstava može da počne sa investiranjem, To u praksi znači da od momenta podnošenja dokumentacije do momenta odobravanja sredstava od strane IPARD agencije korisnik ne može da započinje realizaciju projekta (kupovinu opreme/ mehanizacije , izgradnju i sl.). Svako odstupanje, čak i ona najmanja moraju se odobravati od strane IPARD agencije. A svako odstupanje od plana može rezultirati vraćanjem sredstava. Stoga je najbolje striktno se držati plana.

   Odobravanje projekta znači ugovornu obavezu koju potencijalni korisnik ima prema IPARD agenciji koja sredstva odobrava. Takav odnos podrazumeva definisana prava i obaveze.

   Kontola sredstava, odnosno realizacije projekta od strane IPARD agencije ima svoj vremenski minimum a to je pet godina od odobravanja projekta. U tom periodu neophodno je da se investicija završi u celosti i da se dostignu određeni standardi EU u skladu sa vrstom investicije koja se finansira. Ugovorom se definišu i određene obaveze u trajanju implementacije sredstava kao i to da se objekti ili sredstva za rad ne mogu otuđiti, promeniti namenu i tome slično.
   Ukoliko se utvrde nepravilnosti, IPARD agencija ima pravo da povuče sredstva, ili pravo da celokupna sredstva budu vraćena.

   Bojana Nešić, dipl. ing. za agroekonomiju

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.