INTEGRALNA PROIZVODNJA POVRĆA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524697
  Nišavić-Veljković Vesna
  Učesnik

   INTEGRALNA PROIZVODNJA POVRĆA

   Integralna proizvodnja povrća podrazumeva primenu svih raspoloživih mera u cilju dobijanja što kvalitetnijih proizvoda uz što manje zagađenje životne sredine. U integralnoj proizvodnji povrća, sredstva za zaštitu bilja se koriste samo kada su iscrpljene ostale mogućnosti za suzbijanje štetnih organizama.
   Za suzbijanje korova u integralnoj proizvodnji povrća potrebno je koristiti malč ili suzbijati korove mehanički pri pripremi zemljišta za setvu i sadnju. Ukoliko se pojave štetni organizmi pesticide koristiti samo kada oni pređu prag štetnosti. Kada su u pitanju gljivične bolesti gde se ne može odrediti prag štetnosti već se one suzbijaju preventivno, tretiranja treba vršiti na osnovu prognoze pojave bolesti, a kod izbora sredstava za zaštitu bilja prednost dati onim sredstvima koja nisu štetna za korisne organizme.
   Kada je u pitanju zatvoreni prostor, biljke u zaštićenom prostoru rastu u drugačijim uslovima nego na otvorenom. Procesi rasta i razvoja biljaka u zaštićenom prostoru su intezivniji pa samim tim i pojava i širenje bolesti i štetočina. Potrebno je svakodnevno prisustvo proizvođača u zaštićenom prostoru koji će biljke detaljno posmatrati i pri pojavi prvih simptoma bolesti i prvih insekata brzo reagovati pa se sredstva za zaštitu bilja mogu samo lokalno primeniti. U zaštićenom prostoru za suzbijanje štetnih organizama prednost dati korišćenju korisnih organizama.

   Vesna Nišavić Veljković, dipl.ing.
   PSSS Čačak

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.