Inkubiranje priplodnih jaja u inkubatorima – PSSS Mladenovac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514563
  Radovanović Branislav
  Učesnik
   [left]

   Priplodna jaja koja dolaze sa živinarskih farmi u određenoj ambalaži smeštaju se u inkubatorsku stanicu.
   Tu odmah na početku, jaja dolaze u prostoriju za fumigaciju gde se parama 2-3% kalijum permanganata dezinfikuju u trajanju od nekoliko minuta.
   Posle toga ona odlaze u inkubatore, predležionike u kojima borave 18 dana. Nakon toga odlaze u inkubatore (izvodnike) gde borave 3 dana, kada 21-og dana počinje ležanje pilića.
   Inkubatori za ležanje pilića su specijalizovane ,,mašine,, sandučastog oblika većih ili manjih dimenzija u kojima vladaju odgovarajući (kontrolisani) uslovi neophodni za proizvodnju (ležanje) pilića.
   Inkubatori mogu biti veći ili manji u zavisnosti od potreba. Kod nas se danas i u poslednjih nekoliko desetina godina koriste inkubatori marke Simplex, Bekoto, Pass Reform i dr. .
   Ovi inkubatori primaju veliku količinu jaja tako da u manje staje od nekoliko hiljada do onih većih koji mogu primiti stotine hiljada jaja odjednom.
   U samim inkubatorima nalaze se određeni broj kolica na kojima su smešteni lesovi (ramovi) za pakovanje jaja.
   Ovi ramovi povezani su sa elektronskim uređajima, pa se u određenim vremenskim intervalima jaja okreću pomoću mehanizma za okretanje.
   Ovo je neophodno kako se zametak ne bi zalepio za ljusku i tako uginuo.
   U inkubatorima vlada odgovarajuća temperatura neophodna za leženje pilića. Ona najčešće iznosi oko 37,8 stepeni celzijusovih plus, minus 1 stepen manje ili više, kada elektronika na inkubatoru reaguje i temperaturu vraća na zadati nivo od 37,8 stepeni celzijusovih.
   Takođe, treba napomenuti da vlaga unutar inkubatora mora biti takva da se spreči isušivanje jaja, a time i uginuće pileta u ljusci.
   Vlaga se takođe kontroliše pomoću odgovarajućih sondi koje su povezane sa elektronskim uređajem. Ovi uređaji vraćaju vlagu na zadati nivo nedozvoljavajući niti da se povećava niti da se smanjuje.
   Posle inkubiranja od 21 dan počinje leženje pilića.
   Izvodljivost zavisi od mikroklimatskih uslova u inkubatoru i kvaliteta priplodnih jaja.
   I kod najboljih inkubatora, aukoliko su priplodna jaja lošeg kvaliteta neće doći do očekivanog procenta ležanja i obrnuto i kod najboljih jaja ako inkubator radi loše smanjiće se procenat izvedenih pilića.
   Ovo je jako važno za svakog inkubatoristu jer je za uspeh u proizvodnji potreban veći postotak ležanja.
   On se najčešće kreće od 70-85 %. Svi rezultati ispod ovog procenta dovode u pitanje rentabilnost ovog posla.

   PSSS- Mladenovac
   Radovanović Branislav dipl.ing.

   [/left]

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.