Hraniva mikrobiološkog porekla – Boban Rosić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512502
    Rosić Boban
    Učesnik

      To su hraniva koja se proizvode gajenjem jednoćeliskih organizama na različitim supstratima u fermentoru. Za mikrobiološku sintezu proteina koriste se nefotosintetski mikroorganizmi (kvasci, bakterije i gljivice) i fotosintetski (alge). Gajenjem bakterija i kvasaca na različitim podlogama dobijaji se proizvodi sa visokim sadržajem proteina, koji imaju veoma povoljan amino-kiselinski sastav. Zahvaljujući kratkom generacijskom intervalu, kvasci i bakterije udvostručuji svoju količinu za 1 – 8 h, nasuprot drugim živim bićima kojim su potrebni dani, meseci pa i godine. Tako, na primer, 500 kg jednoćeliskih organizama može proizvesti do 50 t proteina u roku od jednog dana. U našim uslovima najznačajnije hranivo iz ove grupe je osušeni stočni kvasac, koji se dobija gajenjem kvasca Torula species na različitim podlogama. Na tržištu se sreću tri klase kvaliteta sa 40, 50 i 60% proteina i sa najviše 2% celuloze. Koristi se u kombinaciji sa proteinskom hranivima biljnog porekla, u cilju postizanja odgovarajućeg aminokoselinskog sastava obroka, pre svega za nepreživare. Boban Rosić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.