Heljda

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 10 meseci ranije by Rangelov Ivan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #571338
    Rangelov Ivan
    Učesnik

      Heljda je jednogodišnja biljka, spada u žitarice. Uglavnom se kod nas seje u brdsko planinskim predelima.

      Setva se obavlja ručno ili mašinski na međuredno rastojanje 25cm a u redu 1,5cm. Najčešće se seje žitnim sejalicama na međuredno odstojanje od 12,5-15cm. Kolkičina semena za setvu je 50-60kg ako je mašinska sеtva, a 80kg/ha ako je ručna setva.

      Optimalna temperatura za rast i razvoj  je 20-25stepeni. Osetljiva je na temperaturu -2stepena celzijusa i temperature preko 30 stepeni. Optimalni rok setve je druga polovina maja u nižim terenima, a jun mesec na višim terenima. Dužina vegetacije je nešto manje od tri meseca, a može uspevati na raznim tipovima zemljišta. Može se sejati i kao postrni usev.

      Neujednačeno sazreva posebno na nižim terenima i žetva počinje u fazi kada je 2/3 semena sazrelo. Žetva može biti i dvofazna i jednofazna. Prilikolm izvođenja žetve treba smanjiti broj obrtaja kombajna.

      Preporuka đubrenja je oko 200kg/ha NPK đubriva u predsetvenoj pripremi i oko 200 kg/ha KAN takođe u predsetvenoj pripremi zemljišta, sve ukoliko nije namenjena organskoj proizvodnji, u kojoj treba primenjivati organska đubriva.

      U Srbiji postoji sorta „Novosadska“, Novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, odakle se može i obezbediti seme. Seme joj je mrke boje i dužina vegetacije 70-75 dana.

      Heljda ima višestruku primenu. Njeno brašno je izuzetno kvalitetno i upotrebljava se za spravljanje hleba koji se upotrebljava u ishrani dijabetičara. Takođe snižava nivo holesterola u krvi i snižava krvni pritisak. Koristi se i kao medonosna biljka i ima produkciju meda od 300kg/ha. U cvetanju za medonošenje pogoduje veća vlažnost vazduha.

       

      Ivan Rangelov, dipl.inž.polj.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.