Glodari u skladištima

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Snežana Radovanović.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #573103
  Snežana Radovanović
  Učesnik

   Глодари  у складишту својом активношћу могу проузроковати велике економске штете. Највеће штете наносе конзумирањем и загађењем ускадиштене хране и семена.  Поред тога могу  да оштећују амбалажу, врата, прозоре, да прегризају изолацију електричних водовода и друго.  Сматра се да губици од глодара у свету износе 5% од произведене хране.

   Најштетније врсте глодара у нашим складиштима су сиви пацов ( Rattus norvegicus), црни или бродски пацов ( Rattus rattus) и домаћи миш ( Mus musculus).

   Сиви или путнички пацов ( Rattus norvegicus) – Опасна је штеточина ускладиштене робе, али штете може причињавати и на отвореном пољу. Одговарају му тамна и влажна места. Поред огромне количине хране коју поједе велике губитке проузрокује и смањењем квалитета зрна, јер глодари оштећују велики број зрна. Такође утврђено је да током живота један пацов избаци из тела значајну количину измета и мокраће што доприноси загађењу хране.

   Црни или бродски пацов ( Rattus rattus)- вектор је многих заразних болести. Спада у групу сваштоједа, али преферира биљну храну. Дневно поједе 17 грама и попијем 20 мл воде.

   Домаћи миш ( Mus musculus)–  значајна је штеточина у складиштима где прави своја гнезда између џакова. Има велику способност размножавања Највише им одговара температура око 32 степена, али могу добро подносити и ниске температуре. Мишеви су омниворне животиње и једу све што и човек, али највише се хране житима.

   Како би се одржала популација глодара на толерантном нивоу потребно је стално пратити њихову бројност. Сузбијање глодара захтева добро познавање њиховог начина живота као и простора у коме се крећу и потребе за храном. Присуство глодара у складишту се може проценити на основу поједене хране, оштећене амбалаже, расуте ускладиштене робе, њихових трагова кретања, измета, урина, карактеристичног непријатног мириса. Сузбијање се састоји од превентивних и директних мера.

   Превентивне мере подразумевају хигијену и одржавање човекове околине. Ова мера се састоји у правилном одлагању и редовном изношењу отпадака- контејнера, повећане хигијене у домаћинствима, чувању и складиштењу намирница у одређеним објектима који су отпорни на глодање. Такође, неопходно је у циљу заштите сливника, водовода, вентилационих цеви уградити разне решетке , металне плоче и друге баријере.

   Директне мере могу бити хемијске и механичке.

   Механичке подразумевају коришћење разних клопки у које се ставља мамак. Са клопки се мора пре постављања уклонити мирис људских руку, тако што се клопка провлачи на кратко кроз пламен ватре. Затим се клопке постављају на стазе кретања глодара или близу њих. У складиштима где се не сме користити родентицид препоручују се клопке са лепком или ултразвучни апарати који својим звуком одбијају глодаре.

   Хемијске мере подразумевају примену родентицида или фумиганата у сузбијању глодара.  Родентициди се користе за прављење мамака. Мамци се праве од зрна жита, брашна, меса, рибе, рибљег брашна воћа или поврћа. Родентициди могу бити акутни или на бази антикоагуланата. Акутни проузрокују брзо угинуће глодара и изазивају њихов страх према понуђеном мамку. Највише коришћени родентициди јесу на бази антикоагуланата и они су формулисани у виду прашива, пелета или парафинских блокова. Код заштите ускладиштеног жита са родентицидима треба бити посебно опрезан како не би дошло до мешања препарата са ускладиштеном сточном храном.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.