Gajenje ruža na balkonima i u enterijeru – stanu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513566
  PSSS Smederevo

   Uzgojene u saksijama vrlo su pogodne za presađivanje u sanduke, balkonske i sobne saksije, jer im korenov sistem nije previše razvijen.Da bi se ruže gajile na ovim prostorima, potrebno je ostvariti određene uslove. Najvažniji uslov je: što više svetlosti. Drugi uslov je provetrenost, kretanje vazduha i naravno toplota.Sudovi u kojima su ruže zasađene u toku leta ne smeju biti pregrejani.Na balkonima se zaštita od letnjih pregrejavanja žila postiže oblaganjem balkonskih posuda daskama debljine 2,5 cm (drvo je dobar izolator). Ovo je korisno u toku zimskih mrazeva, da se spreči suvišno smrzavanje zamljišta u sudovima.

   Ruže na balkonima: Znamo da postoje ruže malog rasta – njih ćemo prvenstveno odabrati za gajenje na balkonima. Kada nabavimo ruže u kontejnerima, najpre ćemo u balkonske posude, gde želimo da gajimo ruže, staviti supstrat za gajenje koji može biti nabavljen u prodavnicama već gotov, ili ga možemo sami napraviti kao smešu po recepturi.Onda ćemo sadnice zajedno sa busenom izvaditi iz kontejnera i posaditi ih u rastresiti supstrat zajedno sa busenom.Dubina sadnje je isto kao u kontejneru (ali ćemo do ivice balkonskog stuba ostaviti oko 5-6 cm slobodnog prostora).

   U jesen to ćemo popuniti rastresitim materijalom. Posle sadnje dobro ih zaliti i ne orezivati niti skraćivati. Biljka nastavlja svoj razvoj bez zastoja.

   Vreme sadnje: Od 10.maja pa sve do sredine leta. Može i onda kada je ruža u punom cvetu. Posađene ruže redovno zalivamo i prihranjujemo, uklanjamo precvetale cvetove, vršimo zaštitu od bolesti i štetočina kao i u slobodnom uzgoju. Precvetale izbojke orezujemo tako da u narednom cvvetanju dobijemo što lepše cvetove (na 5-7 okce ). Ako nam je balkon okrenut prema severu na njemu nećemo uspešno moći da gajimo ruže. Sve druge strane sveta omogućiće dovoljno sunca za gajenje ruža. Krajem oktobra ili u novembru pokrićemo sudove sa ružama najpre rastresitim materijalom (suvim tresetom, zgužvanom novinskom hartijom ili sl.) Oko samih izbojaka, i to uvezati ih kanapom, ili žicom da ih vetar ne odnese. Sve do sredine marta ruže ostaju ovako zaštićene, a onda odstranjujemo izolacioni materijal i ruže orezujemo ih kako smo već i opisali. Počinjemo sa merama uzgoja zalivanjem, prihranjivanjem, zaštitom.

   Ruže u sobi: Za gajenje sobnih ruža uzeće se one koje su proizvedene u kontejnerima.Možemo početi sa forsiranjem za cvetanje već u decembru. Za smeštaj saksija u sobi treba odabrati što svetlije mesto sa južne,istočne ili zapadne strane. Pre nego što smo je uneli u sobu za forsiranje –gajenje za cvetanje u zimu.saksiju li kontejner držali smo u vratu do gornje ivice ukopanu u zemlju ili leju a ako je bila na balkonu u sanduku sa tresetom. Najpre se izbojci orežu od 3-7 okaca, a zagrevanje prostorije treba da bude postepeno 18-22stepena. Sobna temperatura.

   Nega ruža se sastoji u zalivanju, prihranjivanju i zaštiti od lisnih vašiju, pauka, grinja tripsa, gljivičnih bolestiisto kao i u slobodnom uzgoju. Ruže se u sobnim uslovima ne mogu držati preko celke godine ,jer bi tako izgubile svoju vitalnost ib prestale da se razvijaju. Zbog toga ih treba već od juna meseca izneti iz sobe u vrt ili balkon,zajedno sa loncem ukopati u zemlju ili sanduk sa tresetom i tu gajiti do jeseni. Tada se one oporave i sledeće zime su ponovo sposobne za cvetanje u sobnim uslovima. U toku leta sobna ruža može predstavljati divan ukras balkona, gde će neprekidno cvetati. Letnji period služi nam da sobne ruže regenerišemo i osposobimo za gajenje.. Svake druge godine u jesen pre unošenja ruže u sobu treba da je presadimo u malo veću saksiju. To ćemo učiniti na sledeći način:dva tri dana prestaćemo da zalivamo ružu. Kada zemlja u saksiji bude malo presušena okrenućemo njen otvor na dole i oprezno je kuckati o ivicu stola, istovremeno držeći šaku da prihvatimo ružu sa busenom koja će ispasti iz saksije. Tada će se busen malo okruniti tako da svuda okolo skinemo sloj zemlje i tanki krajevi žilica će ostati slobodni. Sada ćemo ružu sa busenom odložiti na sto i novu saksiju pripremati za sadnju tako što ćemo najpre na njeno dno staviti malo šljunka oko 2cm krupnoće kao zrno kukuruza, na to staviti nekoliko šaka supstrata i onda sadnicu zajedno sa busenom. Vodeći računa o dubini sadnje 3-4cm do ivice saksije treba da ostane slobodno, zatim dodati svuda kok busena supstrat. Sve to dosta čvrsto prstima sabiti, vodeći računa da se busen ne ošteti. Posle sadnje zaliti, prihraniti rastvorom i saksija je spremna za unošenje i dalje gajenje. Posle presađivanja izbojke orezati. Na ovaj način saksijske ruže se mogu održati u dobroj kondiciji više godina.

   Kada sobne ruže postepeno izrastu toliko da se više ne mogu smestiti u saksije prihvatljivih dimenzija 16-18cm., mogu se uspešno presaditi na stalno mesto u vrtu ili balkonu i tu one doživljavaju svoju drugu mladost i cvetaju još niz godina.

   Za ovaj tekst korišćenas kniga:“Ruže“- LukeTomina

   Žaklina Mladenović, dipl.inž.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.