- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 10 godine, 5 meseci ranije by Gavrilović Olivera.
-
AutorČlanci
-
20.06.2014 u 14:46 #513262Gavrilović OliveraUčesnik
Ima vrlo malo lišća, igličastog oblika, ili ga uopšte nema, što joj daje prednost da može izdržati celodnevno prženje na jakom suncu. Ima izrazito duge tanke grančice. Može izrasti otprilike 1,5 m u dužinu, a isto toliko u visinu. Nakon određenog vremena pošto ima intezivan rast, poprima izgled žalosne vrbe. Cveta gotovo celu godinu osim ako se nalazi na hladnijem mestu. Kako raste, biljku postupno treba presađivati u veću saksiju do prečnika maksimalno 20 cm za prvu godinu. Sledeće godine može se staviti u veliku saksiju od 50 cm prečnika, koja bi trebalo da bude dovoljno velika za sve naredne godine njenog života. Obavezno je treba smestiti na sunčanu poziciju ili polusenku. Ruselija mora imati minimalno 3 sata punog sunca dnevno. Zalivanje je svakodnevno. Prihranjivati obavezno jednom nedeljno. U letnjem periodu đubrivima za pospešivanje cvetanja, znači s većom koncentracijom fosfora i kalijuma i mikroelemenata. Ruselija se razmnožava reznicama grančica kao i većina biljaka. Neprekidno cveta koralno crvenim i kremasto belim cvetićima – trubicama koje su duge oko 2 cm. Kada su pojedine grane iscvetale, treba ih odrezati, ne bi li podstakli biljku na ponovni rast i cvetanje. Biljka je višegodišnja, ne podnosi mraz. Za vreme mirovanja ili slabijeg rasta može se dogoditi da pojedine grančice pocrne i zasuše. Takve grane jednostavno treba odstraniti makazama. Prezimljava u svetlim prostorijama, staklenicima ( plastenicima ) gde temperatura ne pada ispod 10 C. Tada je treba držati od prilike 80% suvo (znači samo se ponekad setiti malo zaliti da ne bi došlo do zasušivanja). Na početku rasta u proleće počinje izbacivati izuzetno mesnate i duge grane koje mogu biti i veće od metra. Da bi biljka lepo izgledala, čim se primeti nagli rast tih debelih izbojaka, nakon 10 – 15 cm rasta, treba zakinuti vrh (pincirati) da se podstaknu izboji sa strane. Tako se dobija gusta biljka, jednako popunjena sa svih strana.
Olivera Gavrilović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.