Gajenje čičoke

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 13 godine ranije by Miladinović Milanka.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513434
  Miladinović Milanka
  Učesnik

   Čičoka je korenasta biljka, poreklom iz Južne Amerike gde se nalazi u divljem stanju. Gaji se radi sočnih i hranljivih krtola i zelene mase za stočnu hranu.
   Čičoka je je vrlo adaptivna biljka i uspeva i u toplijim i hladnijm uslovima, krtole podnose vrlo niske temperature od -20 do -25°C, dok nadzemni delovi stradaju pri mrazu od -1 do -2°C. Čičoka obrazuje krtole u drugoj polovini leta, za uspevanje traži dosta vlage, mada dobro podnosi i sušu. Dužina vegetacionog perioda je 125-130 dana. Prema zemljištu ima skromne zahteve, odgovaraju joj lakša, peskovita i rastresita zemljišta; teška, zbijena i podvodna zemljišta ne podnosi.
   Čičoka se obično gaji van plodoreda na istoj površini 6-7 i više godina. Osnovna obrada počinje oranjem na dubinu 30-40cm, pri tome treba zaorati stajsko đubrivo ili mineralno đubrivo u količini 60-70kg/ha N, 50-60kg/ha P, 80-120kg/ha K. Sadnja se obavlja u proleće ili jesen, mašinski ili ručno, u redove na rastojanju 50-60 cm, dubina sadnje je od 12-15cm u zavisnost od vremena sadnje.
   Mere nege koje se primenjuju su: zaštita od korova u početnim fazama razvića, prihranjivanje i navodnjavanje 2-3 puta tokom vegetacije.
   Iskorišćavanje može biti za krtole i za zelenu masu, a može se koristiti i kombinovano. Vađenje krtola se obavlja od početka jeseni do proleća i zimi kada dozvole vremenske prilike. Korišćenje za zelenu masu može se vršiti dva puta u toku vegetacionog perioda a obavlja se u fazi otvaranja prvih cvasti ili ranije.
   Prinosi krtola pri optimalnim uslovima iznose 30-40t/ha, a zelene mase 50-55t/ha.

   Milanka Miladinović, dipl. ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.