Gajenje borovnice u zaštićenom prostoru – Brzaković Nebojša,dipl.inž.poljoprivre

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Brzaković Nebojša.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512749
  Brzaković Nebojša
  Učesnik

   Gajenje borovnice u zaštićenom prostoru – Brzaković Nebojša,dipl.inž.poljoprivrede

   Protivgradnim mrežama kao dodatak se postavljaju zaštitne mreže koje praktično zatvore čitavu površinu zasada borovnice, sprečavajući ulazak ptica i štetno dejstvo grada. Ove mreže služe i kao zasena u vreme visokih temperatura, koje mogu nepovoljno uticati na razvoj biljaka i izazvati pojavu ožegotina na plodovima. Preko mreže se za vreme berbe, ukoliko se pojavi kišni period, može postaviti plastična folija, koja štiti borovnicu od prevelike vlage. Ovako se smanjuje pojava bolesti, posebno truleži ploda. Konstrukcija je lučnog oblika i sastoji se od plastičnih ili aluminijumskih cevi postavljenih na rastojanju od 2-2,5 m.Najčešće su po dva reda borovnice natkrivenih jednim lukom čime se omogućava nesmetano izvođenje berbe i tokom kišnog perioda kretanjem radnika između dva reda.
   Radi postizanja viših cena na tržištu podižu se plastenici u kojima se borovnica gaji u kontejnerima.Plastenici su dužine od 18-30 m a širine do 8 m, visine ,5-4,5 m. Pokrivne folije sa bočnih strana plastenika se podižu po potrebi u toku visokih dnevnih temperatura, kako bi se obezbedilo strujanje vazduha i provetravanje, kao i u vreme izvođenja agrotehničkih mera. Biljke se sade pojedinačno u saksije, čija je zapremina 20 l supstratne smeše. Supstrat mora biti kisele reakcije (ph 4,24,8 ). Kada se žbun razvije i stupi u punu rodnost izvodi se presađivanje u veće saksije prečnika do 40 cm. Od momenta unošenja biljaka u tunel posle tri meseca počinje zrenje plodova.
   Ovi kontejneri se mogu unositi i u zagrejane staklenike krajem decembra, posle završetka biološkog mirovanja. Oprašivanje se obezbeđuje uz pomoć bumbara. Zrenje počinje već sredinom aprila a nakon završetka berbe kontejneri sa biljkama se mogu izneti kako bi se prostor racionalno iskoristio za proizvodnju neke druge kulture. Ovi staklenici su opremljeni najmodernijimsistemima za održavanje vlažnosti, temperature i svetlosti , kako bi se obezbedili optimalni uslovi za gajenje borovnice.

   PSSS Užice
   Nebojša Brzaković-dipl.inž.poljoprivrede

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.