Gajenje cvekle

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #588752
  Mijušković Dragan
  Učesnik

   ГАЈЕЊЕ ЦВЕКЛЕ
   Површине под цвеклом уСрбији су значајно увећане у последњих пар година, из разлога што је цвекла на тржишту тражена повртарска култура значајна у лечењу и превенцији многих болести. Гаји се као рани и пострни усев и захвална је због лаке производње, лаког чувања и знатно бржег вађења у односу на шаргарепу.
   Цвекла има повећане потребе за топлотом и мање је отпорна на хладноћу од осталог коренастог поврћа. Минималне температуре за клијање су 6-8ºЦ, а оптималне око 23ºЦ. Високе температуре могу да допринесу јаком порасту лисне масе што смањује пораст корена, самим тим и приноса. Тек изникле биљке подносе мразеве до -4 ºЦ. Највећи изазов у производњи цвекле јесте уједначено ницање, па је потребна правилна и квалитетна обрада и припрема земљишта уситњене структуре , као и обилно заливање након сетве. Цвекла има изузетне захтеве за влагом у почетку вегетације . Да би дошло ди ницања семе цвекле мора да усвоји влаге и до 170% од своје тежине. Како биљке расту и буду све боље укорењене потреба за водом се смањује.
   Најбоље успева на плодним земљиштима, добре структуре, лакша, добро оцедна , јер у таквим условима развија развија добро диференциран и дубок корен правилног облика. Цвекла има своје место у плодореду и најбоље да дође на место култура које рано уступају своје место на парцели, најчешће долази после житарица и грахорица. Одмах по скидању ових усева врши се обрада на 25-30 цм, да би се са што мање напора земљиште поорало, као и да би се сачувала земљишна влага.Након орања приступа се предсетвеним агротехничким мерама, тањирање, сетвоспремање и дрљање како би се створио растресит слој. Приликом ових операција треба унети и довољнњ количине минералних ђубрива. Правило је да се на лакшим земљиштима нађубри добро згорелим стајњаком у количини 30 т/ха уз додатак уз додатак 80кг/ха азота, 80 кг/ха калијума и 150 кг/ха фосфора.
   На плодним земљиштима није неопходан стајњак. Сетва цвекле може бити у два рока, за летњу потрошњу или касну јесењу- зимску потрошњу. У пролећној производњи сетва се обавља почетком априла, када се земљиште загреје на 6-10 степени а у пострној до 15. јула. Дубина сетве је 3-5 цм. Дубина улагања семена зависи од квалитета предсетвене припреме и стања водно ваздушног режима земљишта. Уколико због лоших временских прилика земљиште се не успе најбоље да припреми , па је остало крупније структуре, онда се много залива и сетва се обавља на дубину 2-3 цм, како се равномерно ницање не би довело у питање. Размак између редова може да буде 60-70 цм или 30-40, што зависи од крупноће корена. Нега усева подразумева низ операција које омогућавају правилан раст и развиће цвекле а самим тим и максималан принос. Поред проређивања које се врши на када се сетва обавља ручно на мањим површинама, значајна мера је шпартање. Ова операција се обавља више пута током вегетације како би се у међуредном простору разбила покорица, биљке дисале и уништили евентуални поници корова. Нега усева подразумева и спровођење активне заштите како од корова тако и од инсеката и патогена који могу угрозити ову производњу. Цвекла за летњу потрошњу почиње да се бере када достигне пречник 4-5 цм.
   Много чешћа производња цвекле је за јесен и зиму и она се у том случају вади, од зависности од сорте и раностасности, од септембра па све до пред мразеве, јер цвекла у фази када је корен већ велики и формиран не може да поднесе мразеве испод -3ºЦ. Корен се лако чупа, лишће се одсеца до главе корена а корен се складишти или носи на прераду.

   ПССС-Јагодина

   Драган Мијушковић

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.