Folijarna prihrana rastvorom UREE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513010
  Jerinić Svetlana
  Učesnik

   Poslednjih godina ratari u Kolubarskom okrugu počeli su da primenjuju folijarnu prihranu jarih useva, najčešće kukuruza, rastvorom UREE. Čest sušni period u vreme prihrane dovodi do toga da se veliki deo primenjenog azotnog đubriva, najčešće KAN-a, uopšte ne rastvori i ne dospe u zonu korenovog sistema odakle ga biljke mogu usvojiti. Kao posledica toga biljke zaostaju u porastu, dobijaju žutu boju, a u sve to kao krajnu posledicu ima smanjenje prinosa suvog zrna. Primena rastvora UREE u takvim uslovima dala je veoma dobre rezultate. UREA se veoma dobro usvaja od strane biljke kroz stome. Odmah po ulasku u list amidni oblik azota, u kojem se UREA nalazi, direktno i brzo se ugrađuje u organske jedinjenja – aminokiseline. Pozitivno dejstvo UREE,može se uočiti vrlo brzo, nakon nekoliko dana, jer list poprima tamnije zelenu boju. Ovo je posledica na ovakav način unetog azota, kao i povećanog usvajanja ostalih hraniva korenom iz zemljišta. Dakle folijarna prihrana, odnosno prihrana rastvorom UREE preko lista, pomaže i boljem iskorišćavanju ostalih hraniva (P,K,mikroelementi) korenom iz zemljišta. Ona pojačava funkciju ishrane, a time rast, razvoj, prinos i kvalitet zrna kukuurza.
   Sa primenom rastvora UREE treba biti i obazriv. Veoma je bitno vreme primene. Ovakav način folijarne prihrane ne treba primenjivati u podnevnim časovima i pri višim temperaturama, jer može doći do stvaranja ožegotina na listu i do toga da UREA kristališe, zaprlja list i tako smanjuje fotosintetsku površinu lista. Najbolje vreme primene je u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima, jer uz pomoć rose koja se javlja noću, amidni oblik azota lako prodire u list.
   Što se tiče folijarne primene UREE veoma bitno je i voditi računa o koncentarciji rastvora. Za prihranu kukuruza rastvor treba da je koncentracije 3-5 %, odnosno 3-5 kg UREE na 100 l vode, dok pšenica i trave podnose veću koncentraciju (20-25 %). UREA ima osobinu da krsitališe, pa je prilikom pripreme rastvora poželjno UREU prvo rastvoriti u nekom sudu, pa tek onda dodati u vodu u prskalici i obaviti mešanje rastvora.Bolji efekat primene UREE je ako se prihrana obavi sa manjim koncentracijama u više navrata.
   Brojna istraživanja pokazala su je iskoristivist azota ovakvom načinom prihrane i do 70 %, što je skoro duplo od iskoristivosti iz čvrstih đubriva.
   Takođe, bitno je napomenuti da je UREA kompatibilna sa sredstvima za zaštitu bilja i bez negativnih posledica može se primenjivati zajedno sa herbicidima.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.