” FOLIJARNA ĐUBRIVA”

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Pantelić Ljubodrag.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512849
  Pantelić Ljubodrag
  Učesnik

   Folijarna đubriva

   Ova đubriva su namenjena za dodavanje (prihranjivanje)preko lista. Ovaj način đubrenja ne može biti zamena za osnovni način ishrane biljaka preko korena iz prostog razloga što se folijarna đubriva moraju dodavati u vrlo niskim koncentracijama i nemoguće je da se preko lista mogu usvojiti neke značajne količine hraniva. Osim toga nestručna primena i pravljene greški kod folijarne primene đubriva može izazvati nesagledive posledice, pa i kompletno uništenje biljke( spaljivanje lista i sl.). Ova đubriva sadrže obično sve makro i mikroelemente u helatnom obliku ili sadrže samo mikroelemente ili su to đubriva koja sadrže 1,2,3 ili više elemenata. Mogu biti u čvrstom(praškastom stanju) ili su u tečnom stanju. U svakom slučaju potrebno je đubriva rastvoriti ili razblažiti do odgovarajuće koncentracije, najčešće 0,2 – 0,3 % rastvora, zavisno od vrste i proizvođača đubriva.
   Folijarnu prihranu treba raditi jutru ili u kasnim popodnevnim satima, a nikako u toku najtoplijeg dela dana, pogotovu ako su temperature visoke i jak intenzitet svetlosti.
   Poželjno je da se pre folijarne prihrane biljke, odnosno list dobro navlaži sa vodom preko prskalice ili atomizera. Na ovaj način se poboljšava osmotski potencijal za usvajanje hraniva koji se planiraju nakon toga naneti na list putem folijarnog đubriva. Upotreba atomizera daje daleko bolje rezultate od prskalice, jer se uz pomoć atomizera može tretirati svaki list, a posebno njegovo naličje gde se nalazi veći broj stome za usvajanje hraniva, a i debljina kutikule je obično manja, pa zbog toga naličje lista važnije od njegovog lica kada je u pitanju usvajanje vode i hraniva preko lista.

   Ljubodrag Pantelić, dipl. ing.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.