Fiziološka i tehnološka zrelost maline

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512791
  Dragićević-Filipović Snežana
  Učesnik

   Fiziološka I tehnološka zrelost maline
   Fiziološka I tehnološka zrelost maline određuju momenat berbe plodova.Malina je veoma osetljiva I ima nežne plodove koji nemaju mogućnost dozrevanja posle berbe jer se praktično poklapaju fiziološka I tehnološka zrelost, tako da je berbu najbolje obaviti neposredno pred ili u punoj zrelosti. U našim ekološkim uslovima sazrevaju od sredine juna do kraja jula . U zavisnosti od načina upotrebe plodova, dužine transporta i stepena zrelosti određuje se vreme berbe. Najsigurniji pokazatelj da je plod maline sazreo za berbu je da se lako odvaja od cvetne lože i da se pri tome ne gnječi. Sorte s mekanim plodovima beru se nešto ranije, a sorte sa čvrstim plodovima gotovo potpuno zrele.
   Malina se odlikuje time da joj plodovi ne sazrevaju istovremeno, pa se berba izvodi u više navrata. Najbolji stepen zrelosti plodova maline za svežu upotrebu je onda kada plod u potpunosti dobije crvenu boju, odnosno pre nego što poprimi tamno crvenu boju.
   Berbu obavljati često, barem svaki drugi dan ili češće, ukoliko su plodovi namenjeni za svežu upotrebu.Najviši prinosi ostvaruju se ako se berba obavlja ujutru, pošto se rosa osuši, i pre nego što nastupe visoke temperature. Plodovi koji se oberu pre perioda punog zrenja biće dugotrajniji od onih koje su potpuno zreli ili prezreli u vreme berbe.
   Berba plodova je vrlo važan posao, nju otpada 70-80 odsto svih troškova proizvodnje zahteva dosta radne snage, pa je i dosta skupa.Zbog toga neophodno je da se obezbedi dovoljno berača, ambalaža i pribor, kao i da se precizno utvrdi postupak preuzimanja obranih plodova.
   Od pravilne organizacije berbe, načina i vremena berbe zavisi ne samo kvalitet plodova maline već i mogućnost njihove realizacije. Poznato je da su plodovi maline veoma osetljivi na manipulaciju ali su i podložni brzom kvarenju pa se moraju brati na vreme i dosta pažljivo. Vreme berbe zavisi od više faktora, a u prvom redu od: osobina sorte, nadmorske visine i geografske širine, ekspozicije terena, klimatskih uslova, osobina zemljišta, primenjene agrotehnike i zaštite.
   PSSS Čačak
   Snežana Dragićević -Filipović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.