Fitofagne grinje u usevu soje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #570359
  Stanković Violeta
  Učesnik

   Обиласком сојишта, утврђено је присуство фитофагних гриња. У данима са високом дневном температуром (преко 25°C), ниском релативном влагом ваздуха, без падавина, појава фитофагних гриња је очекивана. Уколико повољни временски услови потрају или утврдимо присуство гриња и након падавина, можемо очекивати значајне штете на усеву, изражене кроз смањење приноса.

   Утврђивање присуства фитофагних гриња обавља се визуелним прегледом усева кренувши од рубних делова парцеле. Редовним обиласком парцела можемо на време уочити појаву и спречити штете које могу бити значајне. Фитофагне гриње нејчешће се прво уочавају на увратинама парцеле, а након увратина, насељавају целу парцелу и настањују наличје листа. Хране се сисањем биљних сокова, а листови соје постепено жуте, суше се, да би на крају и отпали. Већ након неколико дана уочавамо јасну разлику између биљака на којима се може утврдити присуство фитофагних гриња и оних на којима се поменуте штеточине не налазе. Нападнуте биљке заостају у порасту, формирају ситне махуне, односно ситно зрно. Протеклих година фитофагне гриње допринеле су значајном смањењу приноса соје. Због свега наведеног, уколико се утврди присуство фитофагних гриња, обавезна је примена препарата на бази а.м. абамектин.

   Оправданост акарицидног третмана зависи од броја угрожених биљака, као и од присуства фитофагних гриња. Уколико је насељен значајан број биљака, акарицидни трертман треба обавити у вечерњим часовима и са већом количином раствора по хектару. Важно је напоменути и да је квалитет третирања веома битан фактор у сузбијању фитофагних гриња. Третирање је потребно обавити касно увече или ноћу, када је температура испод 25°C, са повећаном количином раствора од 200 до 400 л/ха, како би остварили пун ефекат примењеног препарата.

    

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.