- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 3 meseci ranije by Cvetanović Dalibor.
-
AutorČlanci
-
12.06.2017 u 13:41 #512814Cvetanović DaliborUčesnik
U toku razvoja od zametanja do pune zrelosti bobice prolaze kroz nekoliko faza:
1. Faza rasta
2. Faza dozrevana ili faza šarka
3. Faza zrelostiFaza rasta bobica
Ovo je faza intenzivnog rasta bobice, traje u proseku od 45 do 60 dana u zavisnosti od sorte.
Faza dozrevana ili faza šarka
Sa završetkom porasta bobica polako počinje da gubi dotok hraniva iz lista i javljaju se promene naročito u njenoj boji. Belo grožđe dobiva žute pigmenre a crveno i crno modre. Ova faza traje od 8-15 dana ako uzmemo u obzir da se ove promene ne dešavaju istovremeno na svim bobicama. Ulaskom u fazu šarka na bobici se jasno definiše kožica koja se sve više ispunjava grožđanim sokom.
Faza zrelosti
Ova faza je gde se bobica bliži svojoj punoj zrelosti a traje od 35 do 55 dana. Kako je porast bobice završen, a semenke su postigle svoju fiziološku zrelost potrebe za energijom su u velikoj meri smanjene zato bobice u ovoj fazi troše relativno malu količinu šećera koja pristiže iz lista a više ga akumulira.Da bi moglo da se pristupi berbi grozđe mora imati određen procenat šećera u širi u zavisnosti od sorte. Ovaj procenat se kreće od 19 do 23 %. Procenat šećera se određuje Refraktometrom.
PSSS Leskovac dipl. inž.polj. Dalibor Cvetanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.