Jesenja sadnja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #579486
  Sovilj Đorđe
  Učesnik

   Јесења садња

   Воћне саднице се могу садити од јесени и опадања лишћа у растилу , током зиме када су температуре изнад нула степени и до почетка кретања вегетације у пролеће. Предност јесење садње огледа се у бољем калусирању пресека на кореновим жилама и обнови кореновог система тако да до почетка вегетације у пролеће саднице посађене у јесен имају бољи пораст , већи је избор садног материјала током јесени , избегава се трапљење садница и могућност оштећења садница у трапу , каснија садња током пролећа изискује обавезно заливање уколико наступи сушни период , код садница малине током пролећне садње већа је могућност оштећења адвентивних пупољака на корену.
   Садњи воћки претходи избор парцеле , агрохемијска анализа земљишта , агромелиоративно ђубрење , припрема земљишта , обележавање садних места и копање јамића за садњу. Избор воћне врсте и сорте зависи од положаја парцеле и агроклиматских услова тог подручја. ПССС Ваљево је у сарадњи са Градом Ваљевом и Агроразвојом урадио карту плодности за 76 катастарских општина Града Ваљева са препорукама воћних врста и сортиментом за сваку катастарску општину. Произвођачи који подижу воћне засаде на катастарским општинама које припадају Граду Ваљеву могу аплицирати за повраћај средстава уложених у куповину садница а проценат подстицаја се одређује на основу карте плодности.
   Агромелиоративно ђубрење представља поправку плодности земљишта пре садње а по препоруци коју произвођачи добијају од ПССС Ваљево на основу урађене агрохемијске анализе земљишта. У нашем подручју земљишта су углавном киселе реакције и потребна је мера калцификације уз додатак органског ђубрива – добро згорели стајњак уз корекције садржаја лако приступачног фоафора и калијума у зависности од парцеле.
   Одређивање размака садње зависи од воћне врсте , сорте , подлоге , система гајења,расположиве механизације, нагиба и експозиције терена. Обележавање садних места обавља се након припреме земљишта а копање јамића , отварање бразди за садњу малине или прављење банкова за малину и јагоду најбоље је урадити непосредно пред садњу. Копање јамића се може обавити ручно или машински. Ручно копање јамића је квалитетније али спорије и скупље а димензија јамића зависи од квалитета претходно обављене припреме земљишта тј. на добро припремљеним парцелама могу се копати јамићи мањих димензија. Након обављене садње саднице обавезно заштитити од дивљачи постављањем пластичних мрежица око сваке воћке или ограђивањем целог засада оградом од плетене жице.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.