Erwinia amylovora -Sandra Miletaković

Gledanje 1 članka - 1 do 3 (od 3 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #512467
  Miletaković Sandra
  Učesnik

   Bakteriozna plamenjača jabuka, krušaka, dunja i drugih biljaka iz familije Rosaceae je najdestruktivnije oboljenje u našim uslovima. Prouzrokovač plamenjače je bakterija Erwinia amylovora, koja je zbog svog značaja i sa statusom karantinskog organizma. Nalazi se na karantinskoj listi A2.
   Bakterija Erwinia amylovora napada sve delove voćaka: cvet, plod, letoraste, deblje grane, deblo pa čak i koren. Ne postoji način na koji se ova bakterija ne prenosi od kišnih kapi, vetra, insekata, alata korišćenim u zasadima, mehanizacijom i dr.Na plodovima zaraženih biljaka se uočava pojava mrke, a zatim i crne boje, koji u početku venu i na kraju potpuno izumiru. Listovi su takođe crne boje, suše se i ostaju na lastarma, ne otpadaju. Oboleli mladari sa osušenim listovima izgledaju kao zahvaćeni plamenom.
   Mere zaštite protiv ove bolesti su veoma teške i još uvek nedovoljne za potpuno rešavanje problema u našoj proizvodnji. Uklanjanje zaraženih biljnih delova sa simptomima u fazi mirovanja je uobičajena mera. U mehaničkom uklanjanju neophodno je pridržavati se osnovnih pravila:
   · Obavezna dezinfekcija alata kojima se obavlja rezidba,
   · Zaražene biljne delove iseći tako da se zahvati 30 – 40 cm naizgled zdravog biljnog materijala,
   · Isečene delove spakovati u vreće i izneti iz voćnjaka.
   Proces sečenja obolelih delova, mora se izvršiti samo na temperaturi iznad 5 stepeni Celzijusovih i po suvom vremena. Sečenje se ne sme obavljati u periodu vlažnih vremenskih uslova. Nakon izvršenog odsecanja zaraženih delova, obavezno uraditi hemijski tretman zaštite otvorenih rana, primenom preparata na bazi bakara u koncentraciji od 0,05%. Dobre rezultate u prevenciji i sprečavanju daljeg širenja ove bakterije dali su i neki mikrobiološki preparati na bazi bakterije Bacillus.

   #512472
   Anonimni

    Najbolje stite Agrimicin i Micoshild ama nema da se kupi kod nas.

    #512485
    PSSS Krusevac

     Preparati koje ste naveli spadaju u grupu antibiotika, a  u našoj zemlji primena antibiotika na biljkama je  zabranjena. Možete, kao što u tekstu napisah, da koristite mikrobiološke preparate na bazi bakterije Bacillus, moja iskustva sa njima su vrlo pozitivna.                                                                                                                               Sandra Miletaković

    Gledanje 1 članka - 1 do 3 (od 3 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.