Eriofidna grinja lista maline (Phyllocoptes gracilis)

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Ljiljana Stojković-Jovanović.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #584877
  Ljiljana Stojković-Jovanović
  Učesnik

   Eriofidna grinja lista maline (Phyllocoptes gracilis) je veoma malih dimenzija, dužina tela odraslih jedinki je oko 115 do 130 mikrona. Prezimljavaju odrasle ženke u kolonijama u pazuhu rodnih pupoljaka. Kada srednje dnevne temperature dostignu 11°C, kreću se ka vršnim pupoljcima maline, a zatim migriraju na mlade listove. Hrane se sisajući sokove, a na napadnutim listovima nastaje hlorotično šarenilo i deformacija koja je praćena povijanjem lisnog nerva na dole. Kada srednja dnevna temperatura dostigne 25°C, počinje polaganje jaja. U toku vegetacije dolazi do razvoja većeg broja generacija koje se međusobno preklapaju.
   Pravi momenat za suzbijanje eriofidne grinje je pre nego što prezimele ženke počnu da polažu jaja.
   Za suzbijanja imaga preporuka je primena preparate na bazi a.m. abamektin uz dodatak okvašivača.
   U toku vegetacije treba nastaviti sa redovnim vizuelnim pregledima, u cilju utvrđivanja prisustva i brojnosti štetočine. Drugi tretman se sprovodi po utvrđivanju njenog prisustva najkasnije pred početak cvetanja. Za suzbijanje eriofidne grinje maline mogu se primeniti i preparati na bazi a.m. bifenazat.
   Po završetku berbe, takođe treba proveravati prisustvo grinje. Ako se utvrdi njeno prisustvo sprovesti hemijski tretman.

   Ljiljana Stojković-Jovanović Master inž. zaštite bilja
   PSSS Čačak

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.