Eko – koridori u organskoj proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #513004
  Jerinić Svetlana
  Učesnik

   Eko koridori su trake širine 1 do 2 m u kojima su zasejane (zasađene) jednogodišnje i višegodišnje aromatične, kao i druge korisne biljke. U organskoj proizvodnji, najčešće u povrtnjacima, njihovo uspostavljanje je neophodno. Ove biljke pomažu gajenom povrću na više načina.
   Aromatično bilje (korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava i dr.) svojim mirisom privlače brojne insekte, odnosno privlače insekte predatore koji se hrane štetnim insektima. Privlače i štetne insekte ostavljajući gajenu kulturu nenapadnutu. Takođe, privlače i insekte oprašivače. Neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koji odbijaju insekte koji mogu naneti velike štete gajenom povrću.
   Krasuljica sprečava napad lisnih vaši na salate. Korijander odbija lisne vaši. Mirođija privlači predatore, osolike muve i predatorske ose, koje drže lisne vaši pod kontrolom. Buvač svojim jakim mirisom odbija mrave i krompirovu zlaticu. Dragoljub posađen blizu brokolija, tikvica i jabuke odbija lisne vaši jakim mirisom. Bosiljak potpomaže rast i cvetanje paradajza, odbija trips, muve i komarce. Kamilica daje bolji ukus kupusum krastavcu i lukovima, a domaćin je osama. Hrizanteme izlučevinama iz korena uništavaju nematode i poznate su kao bio-pesticidi. Ren svojim oštrim mirisom odbija krompirovu zlaticu. Takođe, ove biljke mogu koristiti gajenom povrću na taj način što neke od njih stvaraju hlad za biljke nižeg sprata koje su osetljive na direktnu sunčevu svetlost. Štite manje otporne biljke od vetra i niskih temperatura, a neke pružaju prirodnu potporu za bilje penjačice. Ovi eko-koridori seju (sade) se na svakih 500 do 100 m širine, jer je to domet delovanja predatora. Takođe, poželjno je voditi računa da su postavljeni tako da omogućuju nesmetan rad mehanizacije.

   dipl. ing. Svetlana Jerinić

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.