DVORODNE SORTE MALINE SVE AKTUELNIJE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513484
    PSSS Uzice
    Učesnik

      Proizvodnja maline je najunosnija u okviru voćarske proizvodnje na području zapadne Srbije. Do sada su se isključivo uzgajale jednorodne maline. Njihova osnovna karakteristika je da se prve godine formira vegetativni porast – izdanak, koji tek naredne godine daje rod. Na taj način u rodnim zasadima su redovno prisutni izdanci koji daju rod u toj godini, kao i izdanci koji već rano u proleće rastu iz zemljišta i koji rađaju naredne godine. Za razliku od ovih sorti, dvorodne – remontantne sorte – rađaju tokom dve godine, i u prvoj godini na izdancima koji su izrasli iste godine a na delu izdanka i naredne godine, kada rađa ijednorodna malina. Naime, u drugoj polovini vegetacije, jednogodišnji izdanak daje rod počev od vrha prema osnovi izdanka. Visina prinosa je zavisna od gajene sorte. Sorte koje ranije počinju sa berbom daju veći prinos jer imaju veći broj berbi, kao i bolji kvalitet ploda.Tako već u prvoj vegetaciji se ostvaruje deo prinosa, dok u narednoj vegetaciji rod daju pupoljci koji nisu dali rod prethodne godine, a nalaze se ispod obranog dela prema osnovi samog izdanka. Postoji veći broj dvorodnih sorti, ali do sada je kod nas su zastupljene u povoju sorte – Heritidž /Heritage/ i Polka. Polka, /fotografija ploda i izdanka u prilogu/, je pogodnija za uzgoj iz razloga što ranije počinje sa zrenjem, u drugoj dekadi jula, dok Heritidž počinje sa berbom oko 20 dana kasnije u naćim uslovima. Njihov uzgoja je i trakama, širine 30-60 cm. uz neophodan naslon da se izdanci ne rasipaju bočno. Najčešće se berba obavlja samo u prvoj vegetaciji izdanka. Tada se krajem jeseni ili početkom proleća svi izdanci zakose do zemlje, jer jednorodne sorte daju bolji prinos za berbu tokom naredne godine u vreme uobičajeno za berbu, a kod dvorodnih sorti se dobije bolji porast i raniji početak berbe tokom vegetacije. Dvorodne sorte maline imaju perspektivu, jer produžuju period ponude maline u svežem stanju, gde se postižu najbolje cene, a i mogućnost dodatnih količina ploda za zamrzavanje, kao i značajni dodatni izvor dohotka za proizvođače.

      Joković Petar, dipl. ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.