Đubrenje lucerke tokom korišćenja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514769
  Vuksanović Ljiljana
  Učesnik

   Veoma važna mera nege u gajenju lucerke je određivanje normi đubrenja jer se na korenu leguminoza formiraju kvržice koje potiču od bakterija azotofiksatora koje inertni azot iz vazduha prevode u organski oblik. Posle odumiranja delova korena i kvržica dolazi do mineralizacije i azot postaje dostupan svim biljkama. U zemljištu se za vreme gajenja lucerke može nakupiti i 300 kg/ ha azota. Formirajući prinos , lucerka iznosi iz zemljišta manju ili veću količinu hranljivih materija. Jedan deo se može podmiriti iz potencijalne plodnosti zemljišta ali se jedan deo mora uneti putem đubrenja. Koju količinu treba uneti zavisi od plodnosti zemljišta, predhodnog useva i njegovog đubrenja, metereoloških uslova, prvenstveno od rasporeda padavina.
   Lucerka prinosom od 10 t/ha sena iznese iz zemljišta 250-300 kg/ha azota, oko 75 kgfosfora, 140 kg kalijuma i 150-200 kg kalcijuma.

   Koren lucerke prodire duboko u zemljište, a tokom korišćenja lucerišta, površinski sloj se sabija, đubrenje mineralnim đubrivima može biti opravdano ali ne i neophodno.Dosadašnje iskustvo je pokazalo da primena oko 200 kg/ha kompleksnog đubriva( NPK 16:16.16) u jesen i 100-150 kg/ha KAN –a u proleće povećava prinos, što opravdava troškove primene. Drljanje , naročito u jesen, treba da bude obavezna mera nege.

   Ljiljana Vuksanović

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.