Dorastanje karfiola i praziluka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #514829
  Miljković Mira
  Učesnik

   Pre pojave jačih mrazeva (-5 stepeni C) biljke sa korenom vade iz zemlje i gusto jedna uz drugu uspravno sade u podrumu ili trapu u vlažnu zemlju. Predhodno se sortiraju po veličini. Dorastanje se odvija u tami, na temperaturi od 0 do 2 stepena C. U toku jeseni i zime u podrumu ili trapu ostavlkjaju se karfiol i praziluk na dorastanje, odnosno produženi rast. Karfiol je kod nas nedovoljno gajena kupusnjača, Pre pojave jačih mrazeva (-5 stepeni C) biljke sa korenom vade iz zemlje i gusto, jedna uz drugu uspravno sade u podrumu ili trapu u vlažnu zemlju. Predhodno se sortiraju po veličini . Dorastanje se udvija u tami na temperaturi od 0 do 2 stepena. Karfiol postepeno dorasta u toku 1-3 meseca.
   Praziluk se gaji zbog belog lažnog stabla i sočnih listova, koji ne obrazuju pravu lukovicu. To je biljka sredozemnog područja sa dva tipa sorti..
   Dobrim izborom sorte praziluk može da se proizvodi tokom cele godine, pa berba može biti od maja do jula( sorta Klima), od jula do septembra (sorta Alita), od septembra do kraja oktobra (sorta Varna), od novembra do kraja decembra ( sorta Arkona i Nabraska) , od decembra do kraja aprila( sorte Alaska i Arkanzas). Kod nas je to najčešće jesenje i prolečno povrće, a zimi se praziluk koristi iz trapa. Trap za dorastanje je dubok do 50 cm i u njega se uspravno u oktobru sade iskopane biljke. Pre stavljanja u trap listovi se skrate na oko 5 cm. Svaki red biljaka prekriva se zemljom , a kada temperatura padne na 0 stepeni , trap se prekriva slojem slame 10-15 cm. Na kvadratnom metru sadi se 70-80 biljaka.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.