Doprinos Projekta SCAP konkurentnosti poljoprivrede- treći javni poziv

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #577007
  Ivana Stanković
  Učesnik

   Projekat Konkurentne poljoprivrede Srbije zastupa nov model finansiranja. Realizacija Projekta je započeta 2020. godine, čiji su preduzeti koraci, kao i realizacija javnih poziva u proteklom periodu značajno doprineli razvoju poljoprivrede u Srbiji. Projektni tim nastoji da se u narednom periodu doprinese kako razvoju poljoprivrede, tako i modernizaciji svih aspekata i aktivnosti koje su ključne za realizaciju samog projektnog ciklusa.
   Obnova mehanizacije, izgradnja novih objekata i doprinos konkurentnosti porodičnih poljoprivrednih gazdinstava se uz Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, može ostvariti uz sopstveno učešće od 10% vrednosti prihvatljivih troškova sa PDV-a. Model finansiranja aktuelnog Projekta je poznat kao 50:40:10, što podrazumeva 50% bespovratnih sredstava, koje subvencioniše MPŠV u saradnji sa Svetskom bankom, zatim 40% se odnosi na kreditnu podršku poslovnih banaka, po najpovoljnijim uslovima i svega 10% sopstvenog učešća proizvođača, koji podnosi zahtev.
   Modernizacija i digitalizacija je neophodna kako u poljoprivredi, tako i u ostalim delatnostima. MPŠV je u velikoj meri doprinelo digitalizaciji poljoprivredne kroz uvođenje eAgrara, čime će se obezbediti rešavanje svih nastalih problema u proteklom periodu. Takođe Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji doprinosi modernizaciji poljoprivrede, jer je jedini projekat koji dodeljuje novčana sredstva pre realizacije projekta i daje na značaju ekološkom pristupu i poštovanju svih ekoloških i društvenih standarda u poljoprivredi.
   Osnovne karakteristike trećeg javnog poziva:
   Treći javni poziv je namenjen agregatorima, odnosno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama, koji otkupljuju poljoprivredne proizvode od primarnih proizvođača u svrhu dorade, skladištenja, prerade i plasmana na dalje tržište. Uslovi i zahtevi koje je neophodno ispuniti, definisani su Pravilnikom Javnog poziva. Najavljeni treći javni poziv trajaće 2 meseca- 60 dana, od dana objavljivanja. Potrebna dokumentacija se podnosi elektronski na veb stranici http://www.scap.rs, kao i na veb stranici Uprave za agrarna plaćanja http://www.uap.gov.rs.
   Proces apliciranja na treći javni poziv podrazumeva podnošenje prijave uz slanje obavezne dokumentacije i dokumentacije za rangiranje. Implementaciona jedinica vrši obradu primljenih zahteva i nakon obrade objavljuje rang listu na sajtu MPŠV, UAPA-a i Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije. Nakon objavljivanja rang liste postoji određeni vremenski period, koji daje mogućnost prigovora od strane korisnika. Nakon isteka roka za prilaganje prigovora korisnika podsticajnih sredstava donosi se rešenje i ugovor. Treći javni poziv SCAP Projekta obezbeđuje veću vrednost investicije od 25 000 evra do 400 000 evra. Pri čemu se u opravdane investicije i aktivnosti ubrajaju pripremni troškovi, odnosno troškovi angažovanja stručnih konsultanata, zatim kapitalne investicije, investicije u ljudske resurse, kao i investicije u stručno-tehničku podršku i trening.

   PSSS Negotin, Ivana Stanković, Mater inženjer Agroekonomije.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.