DOMAĆE I ODOMAĆENE SORTE JABUKE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524316
  Bušatović Radomir
  Učesnik

   Јабука је традиционална воћна врста која се од давнина гаји код нас. Стабла јабука вековима су представљала породична стабла око којих су се окупљале породице. Плодови домаћих сората јабуке били су такорећи органски произведени, здрави и квалитетни, произведени са минимум прскања. Ове сорте гајене су по принципу слободног пораста без много утицаја на облик круне. Пречник круне кретао се 10 метара и више. Опстанку ових сората допринела је у многоме распрострањеност појединачних стабала и мањих засада где су услови за развитак патогена смањени на минимум у односу на производне засаде са густим склопом.

   Шуматовка
   Обилато рађа, природно је отпорна на чађаву краставост. Има нешто мањи плод, просечно 80 грама. Плодови сазревају крајем октобра, киселкасто слатког укуса и пријатне ароме. Одликује је јако дебло са снажним гранама. Цвета средње рано, касније пророди око 5 године, а у пуној родности даје род од 500-800 килограма по стаблу.

   Будимка
   Стара домаћа сорта распрострањена највише у брдско планинским подручијима на плодним и умерено влажним земљиштима. Одликује је висока отпорност према болестима и могућност дугог чувања. Због свог генетског састава који омогућава производњу без примене агро и помо технике ставља је на прво место од свих одомаћених сората јабука. Плодови су средње крупни зеленкасто жућкасте боје која прелази на појединим местима у бледо ружичасту. Просечан принос по стаблу креће се од 200-300 килограма. Пожељно је присуство опрашивача.

   Колачара
   Одомаћена сорта непознатог порекла коју одликује велика бујност и осетљивост на чађаву краставост. Цвета средње рано, родност јој је неуједначена. Плодови су пљоснатог, по мало неправилног облика, киселкастог укуса, сазревају крајем октобра а стајањем постају укуснији. Погодна је како за индустријску прераду тако и за стону употребу.
   Поред поменутих сората постоји и низ других домаћих и одомаћених сората јабука које се у много мањој мери гаје на окућницама и мањим засадима као што су Кожара, Ђула, Зебичанка, Крстовача, Шербетка, Тетовка и др.

   Радомир Бушатовић, дипл.инж.
   ПССС Крушевац

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.