Dobro pripremljen supstrat za povrće – Gordana Rehak

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512488
    Rehak Gordana
    Učesnik

      Decembar je mesec kada se vrši setva salate (1.-15. decembra), koja će stići za berbu krajem februara i početkom marta. Za kvalitetnu pripremu zemljišta za setvu salate u zaštićenom prostoru, mogu se koristiti razne podloge, ali su supstrati nešto što se češće koristi. Supstrati su najčešće smeše više komponenti organskog ili neorganskog porekla, sa ili bez prirodne zemlje. Oni moraju imati dovoljno pristupačnih hranljivih materija sa normalnom koncentracijom zemljišnog rastvora, optimalnu kiselost, dobre vodno-vazdušne osobine, bez štetnih i patogenih materija, kao i da se može koristiti duže vreme, što zavisi od vrste i načina gajenja u zaštićenom prostoru. Za proizvodnju povrća, zemljišna smeša treba da sadrži: zemlju, organska i mineralna đubriva, treset, pesak, slamu ili strugotinu. Ove smeše se koriste za proizvodnju rasada, mogu se koristiti i za proizvodnju povrća u tunelima i plastenicima. Organo-mineralne smeše sadrže 40-60% treseta, lakog peskovitog zemljišta i 20-30% dobro zgorelog stajnjaka ili komposta. Koriste se za proizvodnju rasada, pa je dobro dodati i zeolit oplemenjen N,P,K,Ca i Mg. Ovako pripremljena podloga dovodi do kvalitetne proizvodnje povrća. Dipl. ing. GORDANA REHAK

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.