Dobra proizvođačka praksa u proizvodnji hrane

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #572094
  Andrejić Dragana
  Učesnik

   O kvalitetu i bezbednosti hrane se staraju država, proizvođači i potrošači. Država na način tako što donosi potrebne propise i osigurava njihovu primenu i tako ujedno obezbeđuje proizvodnju hrane. Proizvođači imaju ključnu ulogu u primeni važećih propisa u proizvodnji hrane bezbedne po zdravlje potrošača. Proizvođači moraju posebnu pažnju posvetiti higijeni prostora, mašina, opreme i zaposlenih. Potrošači ostvaruju ulogu kroz podizanje nivoa svesti i znanja o potrebi proizvodnje bezbedne i kvalitetne hrane.

   Dobra proizvođačka praksa je u stvari niz preporuka koje treba sprovoditi u svim fazama rada počev od nabavke sirovina, prijema, skladištenja, proizvodnje gotovih ili poluprerađenih proizvoda, pakovanja, deklarisanja i higijene u svim postupcima da bi se izbegla opasnost od mikrobiološke, hemijske ili fizičke kontaminacije. Potrebno je i analizirati postupke reklamacija kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača i unapredio kvalitet proizvoda.

   Proizvođači bezbedne hrane treba da nabavljaju sirovine i repromaterijal od proverenih dobavljača koji takođe poštuju dobru higijensku praksu u toku proizvodnje, berbe i transporta svojih proizvoda. Zato je važno da ti dobavljači obezbede specifikacije za svoje proizvode u kojima se nalaze podaci o sastavu, načinu skladištenja, roku upotrebe i druge važne informacije. Tako dobijamo tzv sledljivost jednog proizvoda gde možemo pratiti njegove faze proizvodnje i utvrditi eventualni uzrok problema. Sve je to u cilju osiguranja dobijanja proizvoda po zadatim specifikacijama.

   Možemo zaključiti da  dobra proizvođačka praksa predstavlja skup svih proizvodnih i administrativnih postupaka u proizvodnji hrane i u postupku kontrole kvaliteta sa ciljem da se osigura dobijanje proizvoda koji odgovaraju željenom kvalitetu i očekivanjima potrošača. Obezbeđivanje sprovođenja dobre higijenske prakse, bezbednosti hrane i sprovođenje efikasne kontrole njihovog sprovođenja, pruža mogućnost da se proizvodima istaknu svi atributi njihovog kvaliteta. To pruža konkurentnu prednost na tržištu kod potrošača koji to umeju da prepoznaju. Zato je važno edukovati i potrošače kako bi prepoznali kvalitet i sigurnost.

   Dragana Andrejić, spec. struk. inž. prehrambene tehnologije, PSSS Kruševac

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.