Dobra higjenska praksa u proizvodnji mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512788
    Gačić Marina
    Učesnik

      Принципи добре хигијенске праксе у производњи млека су:
      -добијање свеже помуженог млеко из здравог вимена које је хигијенски исправно
      -мужа се мора обавити под хигијенским условим који обезбеђују одговарајући квалитет млека
      -човек, стаја, опрема за мужу и хлађење млека не сме бити извор загађења млека
      -прави начин искључивања извора загађења млека је примена чишћења, прања и дезинфекције
      -музач треба бити едукован и одговоран за свој посао
      Да би се спровела добра хигијенска пракса потребна су одређена средства и то:
      -детерџента (који не пене), један алкални за свакодневну употребу и један кисели за чишћење једном недељно. Алкални се користе за растварање масноћа и протеина док су кисели детерџенти неопходни за уклањање калцијума (каменца) који се задржава на опреми за мужу и који чини погодно тле за развој бактерија.
      -четке за прање, најмање две и то различитих боја, једна за чишћење спољашњег дела опреме који је често у додиру са стајњаком и друга за чишћење унутрашњости опреме.
      -посуда (са дуплим дном) за предмужу и проверавање првих млазева млека помоћу које се одвајају прва три млаза млека који у себи садрже велики број бактерија.
      -посуда (апликатор) са дезинфекционим средством за потапање сиса.
      -располагање са врућом и хладном водом, за прање опреме. Температура вруће воде треба да буде 60 – 70°Ц.
      -термометар за мерење температуре млека у лактофризу и воде за прање.
      (Извод из Упутства за спровођење добре хигјенске праксе и организацију процеса муже у производњи млека)
      саветодавац Марина Гачић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.