ĐUBRENJE KORNIŠONA NA OTVORENOM

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 nedelje ranije by Lazović – Đoković Nada.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #587167
  Lazović – Đoković Nada
  Učesnik

   Због високе цене ђубрива али и осталог репроматеријала, ђубрење треба радити према анализи земљишта,такође треба напоменути да корнишони не подносе високу заслањеност земљишта (ЕC). У супротном производ је слабог квалитета.

   Корнишони су топлољубиве биљке и не усвајају храну испод 16°С, па испод ове температуре не треба ни ђубрити. Вода за наводњавање не треба да има ЕC вредност вишу од 1,5.

   Ђубрива која се користе за прихрану корнишона морају бити 100 % растворљива, иначе могу зачепити капајуће траке!

   Оптимална пропорција азота (N) и калијума (К) се мења током развојних фаза корнишона и креће се од 1:1 до 2:1 током пуне сезоне гајења.

   Мешање ђубрива – У 5-7 литара млаке воде растворити 1кг ђубрива, усути све у буре са водом (када се наводњавање ради из бурета), или пумпом за воду у систему преко Вентури “Т” спојнице.

   Већина ђубрива, са изузетком оних која садрже калцијум и фосфор, могу се мешати и користити за прихрану корнишона. Ђубрива која садрже калцијум морају се примењивати одвојено од осталих комплексних ђубрива која садрже фосфор.

   Чишћење капајућих трака – Уколико вода за наводњавање садржи веће количине речног талога, калцијума, гвожђа или мангана може доћи до зачепљења капајуће траке. Најбољи начин да се реши овај проблем, отворити крајеве капајућих трака на крају сваког реда и пустити да вода протиче кроз систем 5-7 минута односно док из цеви не потече чиста вода. Поново затворити вентил и наставити наводњавање.

   Недостаци хранљивих елемената

   Недостатак калијума (К)

   Први симптоми се могу запазити на нижим листовима где се појављује жутило које је уочљиво на ивици листа. Нерватура остаје зелена.

   Међусобни односи калијума и других хранива

   – Прекомерна количина калијума или азота може утицати на смањење количине фосфора;

   – Прекомерна количина калијума може подстаћи недостатак магнезијума и смањити принос корнишона;

   Недостатак магнезијума (Мg)

   Подсећа на недостатак калијума јавља се на средини биљке.

   Треба пажљиво пратити недостатак или вишак хранива. Често се дешава да проблем није недостатак него то могу бити оштећења корена или висока температура.

   За правилан развој корнишона неопходни су различити елементи при чему је јако битан и њихов однос. Данас на тржишту постоје различити типови и брендови ђубрива доступни и у нашим пољопривредним апотекама у Пчињском округу. Произвођачи нису обавезни користити најскупља ђубрива, она могу бити јефтинија; најважније је да се у њима налазе сви потребни елементи у оптималним односима. Да би се то постигло, могуће је и комбиновати различите врсте и брендове.

   Најважнији критеријуми код одабира ђубрива за исхрану корнишона:

   • 100% растворљивост у води;
   • Без хлора;
   • Мало или нимало азота у облику урее;
   • Да смањују pH раствора;
   • Лако растворива;
   • Не повећавају значајно ЕC раствора
  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.