Diverzifikacija poljoprivredne proizvodnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #587487
  Maksimović Tanja
  Učesnik

   Диверзификација подразумева промену у пословању, повећање асортимента у понуди, укључивање нових производа и услуга који се разликују од досадашњих, са циљем да се смањи ризик пословања на газдинству и на тај начин обезбеди већи приход на пољопривредном газдинству. Примери диверзификације прихода на газдинству су: сеоски туризам, прелазак на органску производњу, прерада и паковање млечних производа на газдинству, прерада, сушење као и паковање воћа и поврћа.
   Мала и средња пољпривредна газдинства све чешће су суочена са проблемом нерентабилности, пре свега због немогућности развоја специјализоване пољопривредне производње, па се из тих разлога веома често суочавају са великим проблемима на тржишту, односно тешко проналазе своје место у великој конкуренцији. Диверзификација пољопривредне производње је једно од могућих решења за овакву ситуацију.
   Пример диверзификације у оквиру повртарске производње, односи се пре свега на спремање зимнице као и остале начине прераде поврћа на традиционалан начин (ајвар, кисео купус…). У оквиру воћарске производње, диверзификација се односи на сушење и прераду воћа(слатко, џем, ракија…), а у сточарској производњи односи се на прераду млека(кисело млеко, разне врсте сирева…).
   Овим начином производње решили би се проблеми откупа поврћа, воћа и млека, а истовремено повећали би приход како по килограму поврћа, воћа, тако и по литри произведеног млека. Осим тога прерада и продаја поментих производа изискује веће ангажовање радне снаге, што даје могућност запошљавања млађих чланова домаћинства и на тај начин младима се пружа могућност останка као и опстанка на селу.

  Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.