DEZINFEKCIJE SEMENA PAPRIKE PRE SETVE-PSSS Šabac Slavica Maksimović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #524501

  1.Seme paprike potopiti u 2% rastvor NaOH u trajanju od 10 minuta zatim isprati, osušiti i sejati
  2.Pred setvu seme potopiti u 0,1% živinog jedinjenja u gazi pola sata isprati, susiti, sejati
  Na ovaj način dezinfekcijom semena rešavamo površinsko prisustvo virusa na semenu međutim nema delovanja na viruse u unutrašnjosti semena.
  3.Tretman suvim vazduhom na 75 stepeni tokom 72 h za unutrašnje infekcije virusima.
  Na ovaj način dezinfekcijom semena rešavamo površinsko prisustvo virusa na semenu međutim nema delovanja na viruse u unutrašnjosti semena.
  NAJČEŠĆI VIRUSI NA PAPRICI
  Ekonomski najštetniji virusi paprike su:
  1 • Virus mozaika krastavca na paprici (CMV)
  2 • Virus mozaika lucerke na paprici
  3 • Virus mozaika duvana na paprici (TMV)
  4 • Virus bronzavosti paradajza na paprici (TSWV)
  Virus mozaika krastavca: širi se vašima, a naročito se javlja na industrijskoj paprici na kojoj pravi najveće štete. Zaražene biljke su grmolikog izgleda. Često imamo neoplođenost cvetova usled zaraženosti biljaka. Korovi su često izvor zaraze. Ne prenosi se semenom.
  Virus mozaika lucerke:Virus mozaika lucerke je široko rasprostranjen na paprici i prenosi se semenom, kao i vašima tokom vegetacije. Javlja se i na lucerki u kojoj se i održava.
  Virus mozaika duvana:Pored paprike javlja se i na paradajzu i krompiru. Održava se u zaraženim biljnim ostacima. Korovi su često izvor zaraze a virus se prenosi i semenom. Lišće žuti i otpada.
  Virus bronzavosti paradajza: Često je prisutan u staklenicima i plastenicima gde nanosi velike štete. Simptom koji karakteriše ovog patogena je pojava bronzaste boje koja se u početku javlja sa naličja, a potom se proširi na celu lisku. Prenosioci ovog virusa su tripsi i to Thrips tabaci.
  Svi opisani virusi prouzrokuju deformacije biljnih delova paprike ili celih biljaka koje zakržljaju u porastu često ne donose plod a i plodovi su obično deformisani i nemaju tržišnu vrednost. Štete mogu biti značajne i u mnogome zavisi kada je došlo do infekcije. Ukoliko je zaraženo seme te biljke potpuno propadaju u startu ostaju male i treba ih odstraniti i spaliti. Ukoliko jeinfekcija kasnija štete su manje ali i to zavisi o kom virusu se radi.
  PRAKTIČNI SAVETI:
  1.Koristiti seme i rasad bez virusa – obavezno koristiti sertifikovano seme iza setvu i za proizvodnju rasada
  2.Rasad proizvoditi u novom zemljištu bez ostataka biljaka (ne koristiti zemlju gde je gajen krastavac, lucerka, detelina, dinja, spanać… jer su to zajednički virusi i za te biljne vrste)
  3.Blagovremeno suzbijati vaši i trips koji su vektori-prenosioci virusa
  4.Redovno suzbijati korove
  PSSS Šabac, Slavica Maksimović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.