Defolijacija vinove loze

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 meseci ranije by Velimir Stanojević.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573275
    Velimir Stanojević
    Učesnik

      ДЕФОЛИЈАЦИЈА ВИНОВЕ ЛОЗЕ

      Дефолијација, односно, уклањање лишћа у зони грозда, представља редовну меру која се у току вегетације обавља у засадима винове лозе. Ови захвати су неопходни јер стварају услове да сваки грозд добије довољну количину светлости и тиме већи проценат шећера, а некада доводи и до умањеног садржаја укупних киселина. Такође, на овај начин се смањује и могућност појаве сиве трулежи, нарочито када је кишовито време пред бербу.

      У нашим агроеколошким условима обавља се обично на три до четири недеље пред бербу. Из зоне ластара у којој се развијају гроздови уклањају се поједини листови који врше засену. Уклањају се пре свега они чија је фотосинтетска активност слаба, при чему преостали листови стварају довољне количине угљених хидрата.

      Примењују се код стоних сорти, на пример, мускат хамбург веома позитивно реагује на ову меру. Код винских култивара обавља се у случајевима када су високи приноси и гроздови збијени.

      Ову меру треба почети појавом шарка, односно код црвених сорти када бобица поприми розе нијансу, а код белих у моменту када зелена боја покожице добија светлије тонове.

      Прерано извођење дефолијације може бити штетно јер постоје услови за стварање ожеготина. Уколико је правац пружања редова север-југ препорука је да се скида само лишће са источне стране раде у висини од 25 до 30 центиметара, односно 20 до 25 процената листова од укупног броја на чокоту. Треба избегавати спровођење ове мере са западне стране редова јер је у поподневним сатима температура највиша и при директном излагању сунца може доћи до стварања ожетогина.

      Ефекти ове мере су најизраженији у северним, хладнији пределима и у годинама се већом количином падавина чиме се минимализују услови за развој сиве трулежи. Нарочито је корисна за сорте са танком покожицом и збијеним гроздовима.

      Велимир Станојевић дипл инг

      ПССС Чачак

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.